Hatalmas sikerként könyvelte el a szaúdi vezetés, amikor 2019 decemberében megkezdődött a kereskedés a Saudi Aramco állami olajóriás részvényeivel. A cég irányítása mindent megtett, hogy magához csábítsa a nemzetközi befektetőket, beleértve a kiemelkedő osztalékfizetést is. Mára azonban a helyzet megváltozott, és a szaúdi állam számára milliárdos ráfizetést jelent az Aramco vonzereje.

Amikor a Saudi Aramco egy részét kivezették a nyílt piacra, a rijádi vezetés (különösen Mohammed bin Salman koronaherceg) óriási sikerként könyvelte el az ügyletet. A kezdeti nyilvános részvénykibocsátás (IPO) célja az volt, hogy a szaúdi állam többletforrásokat tudjon bevonni, részben azért, hogy támogassa az ország olajexport-függőségének leépítését.

Mára azonban a helyzet megváltozott, és az Aramco tőzsdére lépése egyáltalán nem tűnik hatalmas sikertörténetnek – írja az Oilprice.com elemzése.

A vállalat ugyanis belecsúszott egy adósságspirálba, miközben a befektetők megtartása érdekében nem építheti le az osztalékfizetést, noha a cég nyeresége jelentősen beszakadt.

Egyre problémásabbá vált a világ egyik legnagyobb gazdasági projektje

Szaúd-Arábia 2030-ra teljesen átalakítaná a gazdaságát. A nagyszabású tervben olyan gigaberuházások szerepelnek, mint egy 500 milliárd dolláros okosváros, vagy egy 200 milliárdos napelem farm. Az átfogó terv célja, hogy az olajhatalom megpróbálja több lábon tartani tartani a gazdaságát, és leépíteni a nyersanyagfüggőségét. A maga nemében ráadásul ez a világ legnagyobb gazdasági projektje, amely azonban egyre kétségesebb.

Az idei első félévben az Aramco nyeresége 50 százalékkal csökkent, majd nemrég kiderült, a harmadik negyedévben újabb 44,6 százalékos volt a zuhanás. A legutóbbi negyedévben elért profit 44,21 milliárd riál (kb. 11,79 milliárd dollár) volt, szemben a tavaly ugyanekkor mért 79,84 milliárd riállal.

Mindeközben viszont a negyedéves garantált osztalékfizetés 18,75 milliárd dollárt tesz ki, vagyis ebben az évben összesen 75 milliárd dollárnyi osztalékot fizet a vállalat a részvényeseinek a nyereség beszakadása mellett. Mindez pedig azt jelenti, hogy az Aramcónak sokmilliárd dolláros megszorítást kell végrehajtania (elsősorban a tőkeberuházások megvágásával), hogy fizetni tudja a beígért összeget a részvényeseknek.

Az Aramco egyik telephelye, ahol földgázt termelnek kiForrás: AFP/Mohamed Alebn Alshaikh

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az idei első két negyedévben az Aramco úgy fizetett ki 37,5 milliárd dollárnyi osztalékot, hogy a rendelkezésre álló szabad cash flow mindössze 21,1 milliárd dollár volt.

Vagyis, röviden, a vállalatnak elvileg nem volt elég szabadon felhasználható tőkéje az osztalékfizetéshez.

Ha pedig figyelembe vesszük a harmadik negyedéves nyereséget, akkor azt látjuk, hogy ebben az időszakban a vállalat jóval több osztalékot fizetett, mint amennyi profitot elért.

A Saudi Aramco részvényárfolyamának alakulása a tőzsdére lépés ótaForrás: Investing.com

A fentieket vizsgálva, talán nem meglepő, hogy az Oilprice.com elemzője egyenesen „toxikusnak" nevezi a Saudi Aramco működését. A vállalat ugyanis folyamatos kötvény-kibocsátással növeli az adósságállományát, miközben csökkenő nyereség mellett erőn felüli osztalékokat fizet.

Végső soron tehát az lesz a kérdés, ez a vonzerő meddig marad fenn a befektetők körében. Ha ugyanis a részvényesek egyszer csak tömegével kezdenének túladni az Aramco részvényeiken, akkor az a szaúdi állam számára is komoly nehézségeket okozna.