A Tesla értéke megközelítette az 500 milliárd dollárt

CHINA-SHANGHAI-TESLA-GIGAFACTORY-MODEL Y (CN) cn jt
(200107) -- SHANGHAI, Jan. 7, 2020 (Xinhua) -- Photo taken on Jan. 7, 2020 shows China-produced sedans at Tesla's gigafactory in Shanghai, east China. U.S. electric carmaker Tesla officially launched its China-made Model Y program in its Shanghai gigafactory Tuesday, one year after the company broke ground on its first overseas plant. The first batch of China-produced Model 3 sedans was also delivered to its non-employee customers at an opening ceremony for the program. (Xinhua/Ding Ting)
Vágólapra másolva!
Elon Musk tavaly azt jósolta, hogy ha megjelennek az önvezető Teslák, akkor a vállalat értéke el fogja érni az 500 milliárd dollárt. Hétfőn a cég kapitalizációja már 498 milliárd dolláron állt, noha az önvezető autók még a kanyarban sincsenek.
Vágólapra másolva!

Nem meglepő, hogy lefagyott a közönség, amikor tavaly májusban Elon Musk közölte a befektetőkkel, hogy a Tesla piaci értéke el fogja érni az 500 milliárd dollárt, ha a vállalat kijön az önvezető autóival. A Tesla piaci értéke akkor ugyanis csupán 45 milliárd dollár volt – írja a Business Insider.

A Tesla részvényárfolyamának alakulása 2019 májusa óta Forrás: Investing.com

Musk jóslata óta azonban hatalmas robbanást láthattunk a Tesla részvényárfolyamában, és ennek köszönhetően az értékében is, jóllehet a vállalat önvezetői autói még elég távol vannak – nem is beszélve a mindennapi működésükhöz szükséges szabályozói engedélyekről.

Ám a Tesla értéke így is több mint tizenegyszeresére emelkedett 2019 májusa óta.

A kérdés tehát az, hogy mi lesz akkor, ha a Tesla valóban képes lesz előállni az önvezető modelljeivel. Musk idén júliusban azt közölte, hogy az év végére már el akarják érni az „alapvető funkcionalitást" az önvezető autóiknál, de már októberben elkezdték kiadni a szoftver béta verzióját.

Már csak egyetlen ember van, aki gazdagabb Elon Musknál

Elon Musk, a Tesla alapítója a világ második leggazdagabb embere a Bloomberg számításai szerint. Az eddigi második helyről a harmadik helyre csúszott vissza Bill Gates, a Microsoft alapítója. A milliárdosok listájának élén Jeff Bezos, az Amazon vezetője áll 182 milliárd dollárral.

Mindazonáltal nem a legutóbbi 500 milliárdos jóslat volt a legnagyobb szám, amellyel Musk valaha előállt. Még 2015 februárjában nyilatkozta, hogy úgy számol, amennyiben tartani tudják a pénzügyi eredményeikre kitűzött céljaikat,

akkor 10 éven belül (2025-re) összejöhetne a 700 milliárd dolláros piaci érték

– összevetésképpen, abban az időben az Apple ért ennyit.

Ha tehát azt nézzük, hogy az 500 milliárdos érték kevesebb mint hat év alatt összejött, akkor – legalábbis, ha a jelenlegi trend folytatódik –, könnyedén meglehet a 700 milliárd dollár, már 2025 előtt is.