Decemberben indul egy új kezdeményezés, mely egy digitális egészségügyi igazolványként igazolja majd, hogy az utas friss koronavírus-tesztje negatív. Öt nagy cég fogott össze, hogy egyfajta kvázi-szabványként bevezessék ezt a megoldást a koronavírus fertőzést elkapó utasok kiszűrésére.

A The Common Projects cég által, a Világgazdasági Fórum támogatásával kifejlesztett applikáció lényege, hogy egy mobitelefonra letöltött digitális tanúsítvánnyal tudja igazolni majd az utas a negatív koronavírus-tesztjét. A CommonPass nevű igazolás használata nem lesz ugyan kötelező, de abban az esetben is hasznos lehet, ha elterjedté válik az az egyelőre még csak egy cég részéről bejelentett gyakorlat, hogy a légitársaságok csak koronavírus ellen beoltott utasokat engednek a fedélzetükre.

Ez az első légitársaság, amely megköveteli majd utasaitól a koronavírus elleni oltást

A Qantas ausztrál légitársaság vezérigazgatója, Alan Joyce egy tévéműsorban úgy nyilatkozott, hogy a vakcina elérhetőségéig már nem repülnek, attól kezdve viszont csak olyan utas szállhat fel majd a nemzetközi gépeikre, akit beoltottak a Covid-19 koronavírus ellen. A vezető szerint más légitársaságok is követni fogják a példájukat.

Az applikáció abban is segíthet, hogy általa igazolható lehet a negatív eredményű koronavírus-teszt azokban az országokban, ahol igazolás hiányában a külföldről érkezetteknek kötelező kéthetes karantént rendelnek el.

Természetesen nem csak a repülőgépjáratok utasai esetében, hanem például a nemzetközi hajójáratok esetében is lehetne alkalmazni a CommonPass-t, folytatnak ilyen irányú tárgyalásokat is.

repülőgép, koronavírus, Covid19Forrás: Pradpriew / Shutterstock

A CommonPass-tól függetlenül a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) is dolgozik egy hasonló digitális egészségügyi alkalmazás kifejlesztésén, amely várhatóan a jövő év első negyedében jelenik meg.

Ezeknek a megoldásoknak szerepe lehet abban, hogy az utasok bizalma visszaálljon, és így újra emelkedhessen a légiforgalom világszerte.

Az idei év utolsó hónapjában induló digitális egészségügyi igazolvánnyal kapcsolatos kezdeményezéshez eddig a United Airlines, a Lufthansa, a Virgin Atlantic, a Swiss International Air Lines és a JetBlue csatlakozott.

Forrás: Növekedés.hu