Néhány év múlva Ausztrália a tenger alatt láthatja el Szingapúrt tiszta energiával

Napenergia, napelem
(181022) -- URUMQI, Oct. 22, 2018 (Xinhua) -- Aerial photo taken on Sept. 20, 2018 shows a PV power plant in Hami, northwest China's Xinjiang Uygur Autonomous Region. Xinjiang has seen a surge in the electricity generation from clean energy. According to State Grid Xinjiang Electric Power Co., Ltd., wind and solar power generated 27.81 billion and 9.07 billion kilowatt hours (kwh) of electricity, respectively, in the first nine months of 2018 in the region. With abundant wind and solar resources, Xinjiang is a pioneer in using new energy in China, with installed new-energy capacity having exceeded 27 million kilowatts so far. (Xinhua/Zhao Ge)(mcg)
Vágólapra másolva!
Megvan az évszám: 2027. Ez az év lett kijelölve a világ jelenleg legambiciózusabb megújuló energia beruházásának üzembe állítására, mely a világ legnagyobb napelemparkjának létrehozását jelenti Ausztráliában. A projekt keretében egy olyan erőmű épülne, amely a belföldi áramellátás mellett tenger alatti kábelen összekötné Ausztráliát az indonéziai szigetekkel és Szingapúrral, hogy ide is szállítson áramot belőle. A gigantikus napelempark egy másik rekordot is megdöntene, így a szomszédos országokhoz is itt vezetne a leghosszabb, tenger alatti villamosenergia-kábel.
Vágólapra másolva!

A 10 gigawatt energiateljesítményű napelempark

300 négyzetkilométernyi területen helyezkedik majd el,

ami több, mint Budapest alapterületének a fele.

A napelempark gigantikus adottságait a területen kedvező éves napsütéses óraszám miatt jelölték ki Ausztrália Északi területén.

A napelempark 9 millió, tetőre helyezhető fotovoltaikus panel egyenértékével felérő teljesítményű

napelemből áll majd össze.

Napelemek 300 négyzetkilométeren - ekkora lesz az ausztrál giga-napelempark, melynek beruházásába most belefognak (a kép illuszráció) Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

A megtermelt napenergiát egy 30 gigawattóra kapacitású akkumulátorban tárolnák, mialatt szétosztják a napi fogyasztási igények függvényében.

A napelemparkból a belföldi áramellátás mellett egy 800 kilométeres nagyfeszültségű felsővezeték indul majd Indonézia felé, mely - szintén az Északi területen - Darwinnál fog bebújni a tengerbe, hogy 3700 kilométer múlva elérje Szingapúrt.

A Sun Cable, azaz Napkábel névre hallgató tenger alatti kábel projektje, melyre már 2018-ban megalakult egy szingapúri cég, összesen mintegy 16 milliárd dollárt (közel 5000 milliárd forintot) emészt majd fel.

Elképesztő terv, Ausztráliából látnák el Szingapúrt energiával

Ambíciózus, dollármilliárdos értékű tisztaenergia-projektekről számol be a The Guardian. Ausztrália nem egyszerűen a világ lenagyobb napelem parkját építené meg egy sivatagos területen, hanem arra készül, hogy a régióban más országok számára is szállítson megfizethető, tiszta energiát. Sun Cable néven tervezik a világ legnagyobb napelem parkját felépíteni Ausztrália Északi területek nevű territóriumában.

A Napkábel ötször hosszabb lesz, mint a világ jelenleg épülő leghosszabb ilyen kábele, a 720 kilométeres brit-norvég északi-tengeri összeköttetés, mely a tervek szerint 2021-ben készül el.

A hatalmas napelemes beruházásnak, melyet Ausztrália az ASEAN-nal (Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége) együttműködésben valósít meg, most megszületett az építési terve, melyben kijelölték a végdátumnak 2027-et.

A gigantikus építkezés mintegy 1500 munkahelyet teremt majd az építési fázis során, és mintegy 350 munkahelyet a későbbi működtetése során.

A projekt fő költségeit és egyúttal fő kihívásait a nagy távolságra történő energiaszállítás jelenti, ami, - tekintettel arra, hogy ez a legnagyobb ilyen vállalkozás lesz bolygónk történetében -, további, ma még lakatlan területek benépesítése során is irányadó lehet a Föld más övezeteiben.

Forrás: Oilprice.com