Megvan az évszám: 2027. Ez az év lett kijelölve a világ jelenleg legambiciózusabb megújuló energia beruházásának üzembe állítására, mely a világ legnagyobb napelemparkjának létrehozását jelenti Ausztráliában. A projekt keretében egy olyan erőmű épülne, amely a belföldi áramellátás mellett tenger alatti kábelen összekötné Ausztráliát az indonéziai szigetekkel és Szingapúrral, hogy ide is szállítson áramot belőle. A gigantikus napelempark egy másik rekordot is megdöntene, így a szomszédos országokhoz is itt vezetne a leghosszabb, tenger alatti villamosenergia-kábel.

A 10 gigawatt energiateljesítményű napelempark 300 négyzetkilométernyi területen helyezkedik majd el, ami több, mint Budapest alapterületének a fele.

A napelempark gigantikus adottságait a területen kedvező éves napsütéses óraszám miatt jelölték ki Ausztrália Északi területén. A napelempark 9 millió, tetőre helyezhető fotovoltaikus panel egyenértékével felérő teljesítményű napelemből áll majd össze.

Napelemek 300 négyzetkilométeren - ekkora lesz az ausztrál giga-napelempark, melynek beruházásába most belefognak (a kép illuszráció)Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

A megtermelt napenergiát egy 30 gigawattóra kapacitású akkumulátorban tárolnák, mialatt szétosztják a napi fogyasztási igények függvényében.

A napelemparkból a belföldi áramellátás mellett egy 800 kilométeres nagyfeszültségű felsővezeték indul majd Indonézia felé, mely - szintén az Északi területen - Darwinnál fog bebújni a tengerbe, hogy 3700 kilométer múlva elérje Szingapúrt.

A Sun Cable, azaz Napkábel névre hallgató tenger alatti kábel projektje, melyre már 2018-ban megalakult egy szingapúri cég, összesen mintegy 16 milliárd dollárt (közel 5000 milliárd forintot) emészt majd fel.

Elképesztő terv, Ausztráliából látnák el Szingapúrt energiával

Ambíciózus, dollármilliárdos értékű tisztaenergia-projektekről számol be a The Guardian. Ausztrália nem egyszerűen a világ lenagyobb napelem parkját építené meg egy sivatagos területen, hanem arra készül, hogy a régióban más országok számára is szállítson megfizethető, tiszta energiát. Sun Cable néven tervezik a világ legnagyobb napelem parkját felépíteni Ausztrália Északi területek nevű territóriumában.

A Napkábel ötször hosszabb lesz, mint a világ jelenleg épülő leghosszabb ilyen kábele, a 720 kilométeres brit-norvég északi-tengeri összeköttetés, mely a tervek szerint 2021-ben készül el.

A hatalmas napelemes beruházásnak, melyet Ausztrália az ASEAN-nal (Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége) együttműködésben valósít meg, most megszületett az építési terve, melyben kijelölték a végdátumnak 2027-et. A gigantikus építkezés mintegy 1500 munkahelyet teremt majd az építési fázis során, és mintegy 350 munkahelyet a későbbi működtetése során. A projekt fő költségeit és egyúttal fő kihívásait a nagy távolságra történő energiaszállítás jelenti, ami, - tekintettel arra, hogy ez a legnagyobb ilyen vállalkozás lesz bolygónk történetében -, további, ma még lakatlan területek benépesítése során is irányadó lehet a Föld más övezeteiben.

Forrás: Oilprice.com