50 ezer lazac szökött meg egy halgazdaságból, sokan máris rettegnek

Skócia, skót, lazac
SELKIRK, SCOTLAND - OCTOBER 27: Kenny Galt from the Tweed Foundation and Tommy Heard Water Bailiff for the river Tweed Commission take Salmon are from the river Ettrick to be tagged on October 27, 2014 in Selkirk, Scotland. The salmon were being tagged to test the efficiency of the new fish pass at the Murray Cauld on Philiphaugh Estate as they returned upstream from the sea where they have spent between two and four winters feeding and will now return to the fresh waters to spawn. (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A helyi környezetvédők szerint a kiszökött 50-52 ezer lazac potenciálisan szennyezheti a tengeri környezetet, mert kiszorítja az ott élő halakat a táplálékláncból.
Vágólapra másolva!

Lazacok szabadultak ki az Ausztrália melletti Tasmánia egyik halgazdaságából egy tűz miatt, mely megolvasztotta a kerítésük egy részét. A halgazdaság nem számít környezeti károsodásra az eset miatt, a környezetvédők azonban egyáltalán nem osztják ezt a várakozást.

A Huon Aquaculture nevű cég vezérigazgatója, Peter Bender szerint

a megszökött lazacok általában sajnos nem maradnak sokáig életben, mert a fókák vagy a halászok gyorsan elkapják őket.

Pene Snashall, a Huon Aquaculture vállalati kommunikációs és közösségi kapcsolatok menedzsere a Tengeri és Antarktiszi Tanulmányok Intézetének 2018-as jelentésére hivatkozva úgy véli, a megszökött lazacok nem a helyi őshonos fajokkal táplálkoznak.

Peter George, a Neighbours of Fish Farming elnöke szerint azonban az ügy sürgős kivizsgálást igényel, hogy ezzel felmérhessék a helyi ökoszisztémára gyakorolt hatást. Szerinte

a lazac élő tengeri környezetre gyakorolt közvetlen hatásán túl hosszú távon fennáll a veszélye annak is, hogy a lazacok eljutnak a folyókba.

Tasmániában, Ausztrália dél-keleti partjainál elhelyezkedő sziget halgazdaságából 50-52 ezer lazac szabadult el egy tűz miatt (a kép illusztráció) Forrás: AFP/Eric Piermont

Pene Snashall szerint azonban

a vállalatnak nincs semmilyen megoldása az elszökött halak visszafogására,

amely egyébként a jelenlegi halállományuk 1 százalékát teszi ki.

A vállalat közlése szerint a lazacokat tartó karám körülbelül egyharmada égett le a tűzben, ideértve a víz feletti infrastruktúrát is, amely lehetővé tette a halak tömeges kimenekülését.

A tűz okáról azonban egyelőre nincs elképzelésük. Van elektromos berendezés a karámban, de a gazdálkodásuk 35 éve alatt még soha nem volt elektromos tűzesetük.

Illusztráció Forrás: Getty Images/Jeff J Mitchell

A vállalat becslése szerint 50 és 52 ezer közé tehető a megszökött négy kilogrammos lazacok száma.