Abu-Dzabi az új felfedezésnek köszönhetően 2 milliárd hordóval, 107 milliárd hordóra növelte a teljes olajkészletét - közölte az emírség legfelsőbb kőolajtanácsa.

A tanács azt is bejelentette, hogy Abu-Dzabiban jelenleg 22 milliárd hordós kőolajkészlet áll rendelkezésre az új szárazföldi felfedezéseknek köszönhetően.

Ez a mennyiség meghaladja az Abu-Dzabi fejlesztési területein található tartalékokat és a legfelsőbb kőolajtanács szerint az amerikai palaolaj készletekkel vetekedhet.

A bejelentés azután történt, hogy az Egyesült Arab Emírségek kifejezte elégedetlenségét az OPEC+ csökkentett termelésének meghosszabbításával kapcsolatban, sőt fontolóra vették a kartell elhagyását is, hogy helyette önálló olajpolitikát folytathassanak.

Abu-Dzabi jelentős mennyiségű olajtartalékot jelentett beForrás: AFP/Mint Images

Az OPEC+ szövetségben Szaúd-Arábiának és Oroszországnak fontos szerepe van abban, hogy a tagok összetartsanak a magasabb árakkal kapcsolatos közös érdekeik összehangolása céljából.

Az Egyesült Arab Emírségeknek az olajkitermelés szüneteltetésével kapcsolatos szándékai valószínűleg nem komolyak. Az új felfedezések ugyanis tovább ösztönzik a termelést annak ellenére, hogy az olajkereslettel kapcsolatos kilátások meglehetősen negatívak.

Forrás: Oilprice.com