Komoly büntetést kapott Ausztrália legnagyobb mobil távközlési cége

mobilozás telefonozás okostelefon séta
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
A Telstra nevű vállalatot 50 millió ausztrál dollárra, azaz több mint 11 milliárd forintra büntették, amiért tisztességtelenül járt el mobiltelefonos szerződések megkötésekor egyes, bennszülött származású ügyfeleivel.
Vágólapra másolva!

A fogyasztóvédelmi bírság alapját az jelenti, hogy kiderült, mintegy 108 olyan őslakos ügyféllel kötött szerződést a vállalat, amelyben a szerződők a megállapodásban foglaltakat nem tudták megfelelően értelmezni a megalapozott döntéshez, illetve olyan kötelezettséget vállaltak magukra, melyeket pénzügyileg nem engedhettek volna meg.

Illusztráció Forrás: Pexels

A vizsgálat során kiderült, hogy a vállalat munkatársai igazolhatóan tisztességtelenül befolyásolták az érintett ügyfeleket, akik közül sokan nyelvi hátrányban is voltak a kontraktusok során, mivel az angol nyelvet csak második vagy harmadik nyelvként beszélik.

Az ausztrál fogyasztóvédelmi és versenyfelügyeleti hatóság közleményt adott ki az ügyben. Ebben a hatóság elnöke kifejti, hogy az őslakos származású ügyfeleket nagyon komoly sérelem érte, mivel az ügyletek során

Kiderült az is, hogy a vállalat öt képviseleténél az ottani alkalmazottak tisztességtelen módon, kommunikációs trükkökkel vették rá az ügyfeleket a szerződésre,

számukra előnytelen, utólag jelentős pénzügyi megterhelést jelentő kondíciók elfogadására.

A céget elmarasztalták azért is, mert az alkalmazottak nem magyarázták el megfelelően a konstrukcióban rejlő kockázatokat, ugyanakkor fény derült olyan esetre is, amikor a kedvező hitelelbírálás érdekében, meghamisították az ügyfél munkaerőpiaci státuszát, "aktív keresőként" feltüntetve az illetőt, írja a BBC.

A vállalat elnézést kért a kínos incidensek miatt. Egyúttal vállalta, hogy lemond az érintett ügyfelekkel szemben ezen előnytelen szerződések okán keletkezett követeléseiről, valamint visszatéríti számukra a korábbi befizetéseiket. Egyúttal igéretet tett arra, hogy a jövőben mindent elkövet a hasonló esetek megelőzése érdekében.