Történelmi rekordot dönthet az idei mezőgazdasági szezonban az orosz búzaexport. Ezzel megdőlhet az eddig beállított, 2017-18-ban elért csúcs.

Az orosz búzaexport volumene új rekordot dönthet a 2020-21-es mezőgazdasági szezonban, amely július 1-jén kezdődött. Az egyre javuló várakozások ugyanis arra utalnak, hogy könnyedén megdőlhet a 2017-18-as eddigi csúcs – írja az RT.com a Sovekon kutatóközpont adatai alapján.

A kutatók 1 millió tonnával 40,8 millió tonnára emelték meg az orosz búzakínálatra vonatkozó várakozásaikat, ami 2,5 százalékos javítást jelent. Az új előrejelzés még minimálisan elmarad a 2017-18-as szezonban elért, 40,9 millió tonnás szinttől, azonban a trendek alapján könnyedén megdőlhet a rekord.

Rekordot dönhet az orosz búzaexportForrás: AFP/Mikhail Mordasov

Az árpa és a búza kínálatára vonatkozó előrejelzést a szervezet 4,9, illetve 3,9 millió tonnára csökkentette. A gabonák és a hüvelyesek teljes exportmennyisége emellett 51,2 millió tonna lehet, ami 0,4 millió tonnával (0,8 százalékkal) magasabb, mint a korábbi prognózis.

Az elmúlt években az látszott, hogy az orosz mezőgazdasági termelés jelentősen megnőtt.Az elmúlt hat évben összesen 20 százalékkal erősödött a termelés, aminek köszönhetően Oroszország a globális búzapiac több mint felét uralja, és a világ legnagyobb búzaexportőre lett.

A 2000-es évek elejétől egyébként az orosz búzapiaci részesedés megnégyszereződött, és a 2018-19-es szezonban az ország 35,2 millió tonna búzával látta el a világpiacot.