A Cornell Egyetem tudósai a mezőgazdasági földterületek talajának mélyreható elemzésére alkalmas, perisztaltikusan (gyűrűző) mozgó gép földigilisztákat fejlesztenek. A 30,5 és 61 centiméter közötti hosszúságú mesterséges teremtmények feladata a mezőgazdasági területek talajának analizálása lesz. A tervek szerint először kukoricatáblákon fogják a gépeket próbára tenni.

A gyartastrend.hu közlése szerint, a mechanikus kreatúrák egy speciális fúrófejjel törnek maguknak utat a termőföldben, és a „hagyományos" gilisztákhoz hasonlóan, perisztaltikus (gyűrűző) mozgással nyomulnak előre az így kialakított alagútban.

IllusztrációForrás: AFP

A kutatók a vájatfúrás közben tett erőfeszítések nagyságából következtethetnek a talaj sűrűségére. Szenzorjaiknak köszönhetően a szerkezetek mozgás közben a termőföld hőmérsékletének és nedvességtartalmának változásait is nyomon tudják követni.

null

null

A robotgiliszta segítségével egyszerűbben meg lehetne vizsgálni a mikroorganizmusok aktivitását és a gyökerekből felszabaduló szénvegyületek szintjét, valamint a növények gyökereit.

Először a robotok egy fedélzeti adatrögzítőre gyűjtik össze a beszerzett információt, amit a szakemberek később elemeznek, mert a rádióhullámok nehezen jutnak át a talajon. Az analizált adatok segítséget nyújthatnának a terméshozamok előrejelzéséhez, a termények ellenállóképességének felméréséhez, illetve a klímaváltozásra adott növényi reakciók vizsgálatához is.