Egy egész Miskolc közlekedésére kiható, komplex beruházás van folyamatban, amelynek része egy Y alakú híd kivitelezése is. Már bemutatták a projekt látványterveit is.

A beruházó NIF Zrt. látványterveken mutatta be az ütemterveknek megfelelően haladó miskolci Y-híd építését. A beruházás során a HE-DO Kft. kivitelezésben egy előregyártott, monolit vasbeton szerkezetű, háromágú Y-híd épül a vasút felett átívelve, 12+4 támasszal - olvasható a Magyar Építők cikkében.

Az Y-híd látványterveForrás: NIF Zrt. látványterve/Magyar Építők

Egy olyan komplex beruházás valósul meg Miskolcon nettó 13,5 milliárd forint értékben, amely az egész város közlekedésére kihatással lesz. A projektben egy új közlekedési folyosó jön létre, a 3-as főút és a vasútállomás kapcsolatát javítva. Ennek érdekében a Király utcából jobbra kiágazó Vörösmarty utcát bővítik négysávosra 570 méter hosszúságban.

A fejlesztés az egész város közlekedésére hatással leszForrás: NIF Zrt. látványterve/Magyar Építők

Ez vezet fel az úgynevezett Y-hídra, aminek egyik ága (jobbra) a Martinkert városrész felé vezet majd, a másik pedig (tovább egyenesen) a Tiszai Pályaudvar felé.

Ennek köszönhetően nagymértékben javul Miskolc egyik frekventált városrészének, Martinkertvárosnak az elérhetősége, akárcsak a Tiszai Pályaudvaré.

A gyalogosok közlekedését a hídon kijelölt gyalogos átjáró, illetve az akadálymentes közlekedést egy-egy lift fogja biztosítani. A Király és a Vörösmarty utcák keresztezésében a meglévő jelzőlámpás csomópont helyén új, korszerű, háromsávos, jelzőlámpával szabályozott turbó rendszerű körforgalmat létesítenek.

Az új híd Tiszai Pályaudvarra futó sínek felett átívelő szakaszaForrás: NIF Zrt. látványterve/Magyar Építők

A NIF híre szerint a kivitelező jelenleg cölöpalapozási munkálatokat végez, amíg az időjárási körülmények ezt megengedik. Ezzel párhuzamosan tovább folytatódnak a szeptemberben lezárt Vörösmarty utcai vasúti felüljáróhoz tartozó töltés bontási munkálatai is.