Kötelező lesz visszaváltani az üvegeket

PET palack
A PET-ből készült aerogél puha, rugalmas, tartós, nagyon könnyű és könnyen kezelhető
Vágólapra másolva!
A kormány parlamentnek benyújtott törvényjavaslata alapján kötelezővé válna az italcsomagolások visszaváltása Magyarországon - írja a Magyar Nemzet. A szigorításnak nemcsak környezetvédelmi okai vannak, az újrahasznosítást is ezzel szeretnék ösztönözni. 
Vágólapra másolva!

Ha nő a gazdaságba visszaáramló másodlagos nyersanyag mennyisége, csökken a nyersanyagimport-függőség és erősödik a versenyképesség. A magyar lakosság 85 százaléka támogatja a PET-palackok betétdíjazását - írta a lap.

A kormány parlamentnek benyújtott törvényjavaslata alapján kötelezővé válna az italcsomagolások visszaváltása Magyarországon. A dokumentum előzményeként a kabinet februárban meghirdette

a klíma- és természetvédelmi akciótervet, amelynek egyik fő eleme az illegális hulladéklerakás felszámolása,

valamint az üveg- és műanyag palackok, fémdobozok visszaváltásának biztosítása - áll a javaslat indoklásában. A kötelező visszaváltás

várhatóan 2023. július 1-jétől lép életbe.


A szigorítást a környezetvédelmi megfontolás mellett a hatékonyabb erőforrás-gazdálkodás is indokolja: az országok jelentős mennyiségű potenciális másodnyersanyagtól esnek el az újrahasznosítás hiánya miatt - írta a Magyar Nemzet.

A magyarok 85 százaléka támogatja a PET-palackok betétdíjazását is Forrás: AFP

A helyzet kezelésére európai uniós szabályozási hullám indult. A tervek szerint

az átalakítások nyomán új munkahelyek jöhetnek létre

a hulladékgazdálkodást és a körforgásos gazdálkodást érintő területeken, valamint csökkenhet az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Illusztráció Forrás: flickr.com

Emellett erősödhet az Európai Unió hulladékgazdálkodási és újrafeldolgozási ágazatának versenyképessége, ugyanis mivel nagyobb mennyiségű másodnyersanyag kerülhet vissza a gazdaságba, csökkenhet a nyersanyagimport-függőség.

A magyar lakosság 85 százaléka támogatja, hogy visszaválthatók legyenek a PET-palackok,

például betétdíj bevezetésével - idézte a Greenpeace a ZRI Závecz kutatóintézet ezer ember megkérdezésén alapuló, reprezentatív közvélemény-kutatásának eredményét - olvasható a lapban.