Egy friss felmérés szerint élelmiszert üzletben, ajándékot online vásárolunk idén

Készülj a karácsonyra: ajándékozz nulla forintból
Vágólapra másolva!
A Tesco megbízásából készült kutatások szerint inkább a karácsonyi programokon tervezünk változtatni, míg az ünnepi készülődésen kevésbé. Tízből heten élelmiszert főleg üzletben fognak vásárolni az ünnepekre, az ajándékok beszerzésében viszont a válaszadók fele online lehetőségekre is támaszkodik.
Vágólapra másolva!

Alapjaiban nem sokat változtat a magyarok karácsonyi készülődésén a járványhelyzet a Tesco megbízásából készült piackutatások szerint. Tízből több mint nyolcan ugyanúgy készülnek ajándékozásra, otthonuk feldíszítésére és ünnepi vacsorára, mint bármely évben. Ugyanakkor négyből hárman a programokon terveznek változtatni – a magyarok harmada csak az egy háztartásban élőkkel készül ünnepelni,

a megkérdezettek fele pedig csak a szűk családjával találkozna, a tágabb rokonság meglátogatását kihagyná.

A vállalat Origóhoz eljuttatott közleményében azt írja, a karácsonyi készülődést illetően a megkérdezettek bő fele a tavalyihoz hasonló összeget tervez az ünnepekre költeni, a válaszadók 27 százaléka viszont (jellemzően az alacsonyabb jövedelmű válaszadók) kevesebb kiadással számol.

Mindannak ellenére, hogy a járvány hatására idén jelentősen megugrott az online élelmiszer-kereskedelem forgalma, az adatok szerint a magyarok 68 százaléka így is csak üzletben, 18 százaléka pedig főleg üzletben tervez élelmiszert vásárolni az ünnepi időszakban. Az ajándékok esetében már nagyobb teret kap az online piactér karácsonykor: több mint 20 százalék főleg az internetes vásárlást célozza meg, és hasonló arányban terveznek online és üzletekben is vásárolni a magyarok.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A vállalat felmérése kitért a magyarok bolti biztonságérzetére is. E szerint a magyar vásárlók 87 százaléka mondja magáról, hogy az óvintézkedéseket betartva ugyanúgy vásárol, mint korábban. Ugyanakkor a válaszadók 42 százaléka szerint csak akkor biztonságos boltba menni, ha mindenki betartja a szabályokat, további 16 százalék kissé kényelmetlenül érzi magát az üzletekben, 18 százalék szerint pedig jobb elkerülni a tömeget. A szabályok közül a maszkviselésre a vásárlók több mint 80 százaléka figyel, de a távolságtartásra már csak 65 százalék ügyel saját bevallása szerint. Mindemellett mindössze 26 százalék jár egyedül vásárolni és 36 százalék tervez előre, hogy elkerülje a tömeget.

A Tesco felkészítette áruházait, hogy a hagyományosan nagyobb forgalmú karácsonyi időszakban is biztonságos legyen a bevásárlás. Az áruházlánc ugyanakkor azt tanácsolja a magyar vásárlóknak, hogy saját biztonságuk érdekében tervezzenek előre az ünnepekre és készüljenek fel a bevásárlásra. Az üzletek mellett pedig bátran éljenek az online vásárlás kényelmével és biztonságával: rendeljék házhoz a bevásárlást vagy adják le online a rendelést, hogy az üzletben már csak átvenni kelljen az összekészített csomagot.