"A távmunka költségtérítése a veszélyhelyzetben" címmel iránymutatást tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Változtak a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 196.-197. paragrafusában olvasható távmunkavégzés költségelszámolási szabályok 2020. november 12-től, a veszélyhelyzet során a távmunkával kapcsolatos szabályok alkalmazásáról szóló 487/2020. (XI.11.) kormányrendelet alapján.

A költségelszámolási szabályokat azok a munkavállalók alkalmazhatják, akik a munkaszerződésben távmunkavégzésben állapodtak meg munkáltatójukkal, vagy a munkáltatóval történt megállapodás alapján munkájukat a veszélyhelyzeti rendelkezések alapján távmunkában végzik. A veszélyhelyzet alatt a munkavállaló és a munkáltató ugyanis megállapodással eltérhet az Mt. távmunkavégzésre vonatkozó szabályaitól,  ilyen eltérés lehet például az otthoni munkavégzésben történő megállapodás.

A veszélyhelyzetre tekintettel megváltoztak a távmunka költségelszámolási szabályaiForrás: Picjumbo / Pixabay

A veszélyhelyzetben a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) rendelkezéseitől eltérően igazolás nélkül, költségként elszámolható a távmunkavégzéssel összefüggésben költségtérítésként fizetett összeg.  Ennek maximuma havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 10 százalékának megfelelő összeg, azaz 16.100 forint lehet. Ha a munkavállaló nem egész hónapban dolgozik távmunkában, akkor a havi összegnek a távmunkavégzéssel érintett napokkal arányos része számolható el.

A költségelszámolás feltétele, hogy:

  • a költségtérítésről a munkáltató és a munkavállaló előzetesen megállapodjon, és
  • a munkavállaló a távmunkavégzéssel összefüggésben a tárgyhónapban ne számoljon el az Szja tv.-ben nevesített költséget (például internethasználatot, a munkavégzési hely bérleti díját, rezsijét).

A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) kormányrendelet alapján a veszélyhelyzet kezdete 2020. november 4.

Forrás: Nav.gov.hu