A Magyarország és Kazahsztán közötti kereskedelem továbbra is stabil alapokon áll - jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar-Kazah Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság hetedik, idén virtuálisan megtartott ülésén a Pénzügyminisztérium (PM) közleménye szerint.

A pénzügyminiszter elmondta: a magyar termékek keresettek Kazahsztánban, az országba irányuló magyar kivitel a járványhelyzet ellenére is 70 százalékkal nőtt az idei év első nyolc hónapjában."A tárcavezető hangsúlyozta: a kormány arra számít, hogy a magyar gazdaság jövőre már visszatér a növekedési zónába, így Magyarország jó gazdasági kilátásokkal, képzett munkaerővel és vonzó logisztikai elhelyezkedéssel várja a kazah befektetőket.

Az ülés keretein belül három magyar intézmény, az Óbudai Egyetem, a Semmelweis Egyetem, és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kazah felsőoktatási intézményekkel írt alá megegyezést a kooperációról.

Kazahsztán fővárosa, Nur-SzultánForrás: Shutterstock

Az ülésen vállalati megállapodást is kötöttek: a magyar Rex San Kft. osztja majd meg tapasztalatait és az általa forgalmazott orvosi technológiákat a kazah szakmai partnerintézménnyel.

Az ülés margóján ülésezett a Magyar-Kazah Üzleti Tanács, valamint a Magyar-Kazah Atomenergetikai munkacsoport is, hogy áttekintsék a területüket érintő legfontosabb kérdéseket és felvázolják a további együttműködési lehetőségeket - közölte a PM.