Kilenc éves csúcsra gyorsult a kínai ipari vállalatok nyereségének növekedése októberben, a koronavírus-járvány okozta visszaesést követő helyreállás így már fél éve töretlen.

A kínai statisztikai hivatal pénteken közölt adatai szerint az ipari vállalatok nyeresége éves szinten 28,20 százalékkal 642,91 milliárd jüanra (97,7 milliárd dollár) bővült a múlt hónapban. A növekedés üteme ezzel csaknem háromszorosra nőtt a szeptemberi 10,10 százalékról, és a legerősebb volt 2011 decembere óta.

Az év első tíz hónapjában a kínai ipari vállalatok profitja 0,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, 5012,42 milliárd jüanra (761,9 milliárd dollár) bővülve. A január-szeptemberi időszakban még 2,4 százalékos visszaesésről számoltak be éves bázison.

A január-októberi időszakban a 41 ipari ágazatból 25-ben bővült a vállalatok nyeresége, ugyanez az év első kilenc hónapjában még csupán 21 ágazatról volt elmondható.

A koronavírus-járvány okozta visszaesést követő helyreállás már fél éve töretlen KínábanForrás: AFP/Imaginechina/Song Chenglin

Csu Hong szerint az év első tíz hónapját tekintve az ipari profitot elsősorban a berendezéseket gyártó feldolgozóipari vállalatok nyereségének lendületes - 9,6 százalékos - növekedése húzta felfelé. Ezen belül az elektronikai szektor teljesítménye volt a legkiemelkedőbb.

A statisztikai hivatal felmérése azokra a vállalatokra terjed ki, amelyeknek a fő tevékenységükből származó éves árbevétele meghaladja a 20 millió jüant (2,98 millió dollár).