Jön a laboratóriumban tenyésztett homárhús

Új-Fundland első rész
Kanada egy másik, megkerülhetetlen fogása, a homár (helyi angolul: lobstah)
Vágólapra másolva!
Egy nemrégiben megrendezett exkluzív kóstoló keretében bemutatta saját, laboratóriumban kitenyésztett, mesterséges homárhúsának prototípusát a Shiok Meats - írja a Store Insider.
Vágólapra másolva!

Az eseményen jelenlevő újságírók egészen pontosan két fogás, egy homár-gazpacho és egy fajta homárpástétom részeként ízlelhették meg az újdonságot.

A szingapúri cégként működő Shiok tájékoztatása szerint a műhomárhúst a szintén saját fejlesztésű műgarnélahúséval egyező technológiával állítják elő.

Először mintát vesznek egy homár sejtjeiből, amelyet aztán egy bioreaktorban tovább növesztenek. A gyártó számára a kellő mennyiségű mesterséges garnélahús kitenyésztése 4-6 hétbe telik; a homárhúsmásolat előállítása néhány héttel hosszabb időt igényel.

Illusztráció Forrás: Németh András

Az utóbbinak ezen felül a legyártása is drágább.

A költséget jól mutatja, hogy a csapat most minden erejével azon dolgozik, hogy valamikor a kilogrammonkénti 50 dollárra (kb. 15 000 forint) azért majd le tudja szorítani az árát.

A tenger gyümölcseinek laboratóriumban kitenyésztett húsa a hétköznapi fogyasztók számára egyelőre hozzáférhetetlen marad. A vállalat tervei szerint a műgarnéla például a kiskereskedelmi forgalomban először 2022-ben ütheti majd fel a fejét. Valószínűleg mind ezzel összefügg, hogy a Shiok ugyanebben az évben egy szingapúri gyárat is beüzemel majd.