Szénerőművet helyeznek üzembe Dubajban

Construction site of the Hassyan coal-fired power plant project
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Arab Emírségek lesz az első olyan állam az Öböl-menti arab országok sorában, amely szénből állít majd elő villamos energiát. Mivel a kormányok ugyanakkor erőteljesen szorgalmazzák a tisztább energiaforrások felé forduást, és ahogy a megújuló hordozókból nyert energia ára is csökken, valószínűleg ez egyúttal az utolsó ilyen létesítmény is lesz, írja a Bloomberg alapján a Mining.com.
Vágólapra másolva!

Dubajban megkezdődött a mintegy 3,4 milliárd dolláros (kb. 1000 milliárd forint) Hassyan széntüzelésű erőmű üzembe helyezése. Az első ütemben 600 megawatt kapacitású létesítményt folyamatos építéssel, a tervek szerint 2023-ra 2400 megawattosra bővítik.

Az épülő erőmű Forrás: sasac.gov.cn

A 2016 novemberében megkezdett építkezés, illetve maga a beruházás azért is figyelemre méltó, mert a kőolajban és földgázban gazdag Öböl-menti államokban nem volt még szénerőmű, valamint azért is, mert egy olyan időszakban valósul meg, amikor a régióban már egy ideje zajlik az elmozdulás a tisztább energiahordozók irányába.

Dubajban viszont a jóval korábban bejelentett projekt ettől függetlenül megvalósui, ahhoz egy japán vállalat fogja a szenet szállítan.

A szén a legszennyezőbb hordozónak számít az energiatermelésben, ugyanakkor a Hassyan erőmű károsanyag-kibocsátási standarjai a földgáz-üzemű erőművekén alapulnak. Ez pedig alacsonyabb karbonkibocsátási értékeket jelent, mint amit az EU illetve a Világbank ajánl a szénerőművek számára.

Dubajban egyébként az energiaellátás a gáz felhasználására épül.

A Nemzetközi Energiaügynökség korábbi állítása szerint ugyanakkor ha a dubaji erőmű teljes kapacitáson üzemel majd,

az az emírség energiaszükségletének 20 százalékát adhatja, a helyi lakosság és vállalkozások számára a mostaniakhoz képeset lényegesen kedvezőbb árakon.

A dubaji illetékes hatóság négy éve hosszútávú szerződést kötött a Hassyan erőművel arra, hogy az energiát kilowattóránként kevesebb mint 5 dollárcentért veszi át. Ez akkor olcsóbb volt, mint a napenergiából nyert villamos energia.

Csakhogy a technológia rohamos fejlődésével ez a helyzet mostanra megváltozott, a naperőművekből a térségben nagyjából féláron lehet tiszta energiát venni.

Alighanem ez lesz a térség utolsó szénerőműve is egyben. Omán még 2018-ban hirdetett tendert egy hasonló projekt megvalósítására, de később törölték azt.