Fontos változások a Budapesti Értéktőzsdén

Budapesti Értéktőzsde
Budapest, 2015. június 22. Kijelző a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) újraalapításának 25. évfordulóján a BÉT budapesti székházában 2015. június 22-én. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
A német Xetra kereskedési rendszer legújabb verziója fontos változásokat hozott mától a Budapesti Értéktőzsdére. A befektetők az eddiginél hosszabb ideig kereskedhetnek a kialakult záróáron, emellett dinamikusabb megbízásokkal óvhatják a tőkéjüket.
Vágólapra másolva!

A frankfurti tőzsde által üzemeltetett és Európa 16 országa között a magyar részvénypiacon is használt Xetra kereskedési rendszer frissítése (T7 9.0) miatt mától új kereskedési szakasszal és két ajánlattípussal bővült a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kereskedelmi rendszere. Varga-Balázs Attila, a BÉT kereskedési és üzletfejlesztési igazgatója a Világgazdaság megkeresésére úgy nyilatkozott, a változásokról korábban tájékoztatták az érintett befektetési szolgáltatókat.

Az igazgató a lapnak megerősítette, hogy

a mai naptól vélhetően a legtöbb brókerház elérhetővé teszi a kereskedést a kibővített kereskedési szakaszban az ügyfeleinek.

Ez az úgynevezett Trading at Close (TAC) zárószakasz, amely a kereskedés végén kialakult záróáron még további tíz percig lehetővé teszi, hogy üzletkötés szülessen, ha találkoznak az ajánlatok a könyvben. A 17 óra 5 perc körül meghatározott záróáron 17 óra 15 percig lesz lehetőség kötni.

– magyarázta Varga-Balázs Attila.

Illusztráció Forrás: MTI/Marjai János

Hozzátette: a mai nappal új ajánlattípusokat is engedélyeznek, ezek implementálása szerinte hosszabb időbe telik majd a brókerházaknak.

  • A kereskedési rendszer fejlesztése révén lehetséges lesz, hogy a befektetők az úgynevezett One Cancels The Other Order (OCO) módon vigyenek be ajánlatot. Ebben egyidejűleg a veszteség minimalizálása és az elérni kívánt maximális profit szintje is megadható, az ajánlat pedig a megadott paraméterek szerint teljesül.
  • Emellett befektetési szolgáltatótól függően mától választható a Trade Trailing Stop (TTS) megbízás, amely dinamikusan követi az adott instrumentum árváltozását, vagyis az esetleges dráguláshoz vagy értékvesztéshez igazítja a megadott stop megbízás szintjét.

Harminc éves a Budapesti Értéktőzsde

Újraalapításának 30. évfordulóját ünnepelte június 21-én a Budapesti Értéktőzsde (BÉT). Az 1864-ben megalakult tőzsde, amely közel ötven éves kereskedési szünet után 1990-ben újranyithatott és ezáltal egybefonódott a rendszerváltással, emblematikus intézményként járult hozzá a hazai piacgazdasági átmenethez, majd a magyar gazdaság fejlődéséhez a következő évtizedekben.

A Xetra frissített platformjának bevezetése előtt is létező opció volt, de a magyar részvénypiaci alkalmazáshoz most szerezték meg a szükséges felügyeleti engedélyeket. Végül megjegyezte: a módosítások nem kizárólag a pesti parkettet érintik, a régió több börzéjén várhatók változások a napokban.