Brit burgonya nélkül maradhat Írország

krumpli illusztráció burgonya
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Királyságban lehetséges, hogy betiltják a brit burgonya exportját egyes országokba. Hosszútávon ez a döntés sok üzletet és vendéglátót érint, akik Nagy-Britanniából érkező burgonyát használják ételeikhez.
Vágólapra másolva!

Az rte.ie beszámolója szerint, Írország számos "fish and chips" üzletére hathat ki az új, tervezett szabályozás, melynek bevezetésével megváltozik majd a használt krumpli típusa és íze, amit az ír vásárlók annyira kedvelnek, és akár az adagok mérete is változhaz.

Például az ország egyik népszerű falas éttermének, a Leo Burduck-nak a szóvivője szerint, az egyedülálló minőség miatt használják ételeikhez a brit burgonyát és a burgonyaimport-tilalom nagyban befolyásolhatja az övéhez hasonló üzleteket.

Az ír hatóságok már dolgoznak azon, hogy legyen egy hazai és minőségi alternatíva, de még nem jutottak el odáig

- tette hozzá Derek Duggan, a Leon Burduck egyik dolgozója.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Hozzátette, hogy a hazájukban termesztett burgonya csak korlátozottan áll rendelkezésükre, és csak bizonyos szakaszaiban az évnek. Tehát hiány léphet fel és muszáj lesz kisebb adagokat tálalniuk az ételek mellé.

A history.com megírta, hogy Írország a 16. században burgonyatermesztérésről volt híres, hiszen az ott élőknek a legfontosabb tápláléka a krumpli volt.

1845-ben viszont rettenetes dolgokkal kellett szembesülnie a több mint nyolcmilliós lakosságnak, hiszen a legfontosabb táplálékukat megtámadta egy gombafajta és elpusztította az egész évi termésüket.

Ennek következtében több millióan haltak éhen az akkori burgonyavészhez kapcsolódóan, és a helyzet csak később, a 19. század közepére kezdett el javulni.

null

null

Az egykor vetőmag exportőrként működő országnak az elmúlt 30 évben ez az ágazata jelentősen összezsugorodott. Évente a farmoknak körülbelül 4 ezer tonna vetőburgonya terméshozama van, azonban 6 ezer tonnát importálnak az országba, főleg Skóciából. Illetve a burgonyatermelők évente körülbelül 350 ezer tonna krumplit termelnek. Viszont további 80 ezer tonnát importálnak az Egyesült Királyságból, hogy kielégítsék a keresletet.