Ingyen élelmiszert kínáló csalók élnek vissza az amerikai Aldi nevével

adathalászat
Computer hacker, conceptual image.
Vágólapra másolva!
Az amerikai Aldi közleménye szerint csalók próbálnak meg visszaélni a cég nevével a Facebookon. A cég felhívta a vásárlók figyelmét arra, hogy semmiképpen se dőljenek be az átverésnek és ne kattintsanak a linkekre sem.
Vágólapra másolva!

A csalók az Aldi nevét használva hírdetnek ingyen élelmiszereket, az egyetlen elvárás az, hogy az akcióban részt venni kívánó felhasználók egy linkre kattintsanak, amelyen keresztül regisztrálhatnak.

A bűnözők a hirdetett egyik posztban Jason Hartként, az Aldi vezérigazgatójaként mutatkoznak be, míg - a hamis állítás szerint - az akciót a vállalat 75. születésnapja alkalmából indítják. A csalók arra kérik a gyanútlan felhasználókat, hogy a poszt alatti kommenben jelezzék, hogy érdeklődnek a kezdeményezés iránt, és ingyen megkapják az áruházlánc karácsonyi csomagját.

Illusztráció Forrás: AFP/Science Photo Library/Igor Stevanovic

A posztban a csalók azt írják, hogy a csomag értéke 75 dollár, az pedig, aki az általuk küldött link hitelesíti magát, további 25 dollárnyi ajándékutalványt is kap. Persze mindez egy adathalász kísérlet, aki pedig a linkre kattint, annak nagy eséllyel ellopják a személyes adatait.

Az Aldi közleménye szerint nem csak egy megtévesztő poszt bukkant fel a közösségi oldalon, hanem annak számos különböző változata is.

Az egyikben például arra kérték a felhasználókat, hogy osszák meg, lájkolják és kommenteljenek a poszt alá, majd kattintsanak a küldött linkre, hogy megkaphassák a csomagot.

Az Aldi felhívta a figyelmüket arra, hogy a cég összes hivatalos közösségi csatornája a hitelességet jelző kék logóval is ellátott, így más fiókok hirdetéseinek ne adjanak hitelt.