Kína már a világ második legnagyobb fegyvergyártója, de nem állnak meg

kínai fegyvergyártás, fegyver, Kína
6325305 05.09.2020 Chinese servicemen salute during the Tank Biathlon competition at the 6th International Army Games at Alabino military training grounds, Moscow region, Russia. Mikhail Voskresenskiy / Sputnik
Vágólapra másolva!
A fegyvergyártás és -kereskedelem elképesztő üzlet, hatalmas verseny van az ágazatban tevékenykedő cégek között. Óriási felvevőpiac Afrika, a maga erőskezű államvezetőivel. Nem meglepő módon, Kína mindenhol építi fel kereskedelmi bázisait, már letaszította a dobogó második helyéről az oroszokat, és egyértelműen az élre tör.
Vágólapra másolva!

Kína állami pénzekkel kipárnázott hadiipari vállalatai nagy sebességgel jönnek fel, gyors tempóban erősödnek - derül ki a Növekedés.hu elemzéséből. Egyelőre az USA még szilárdan, nagy fölénnyel tartja az első helyet a világ hadiiparában,

ám ha ilyen tempóban jön fel a kínai gazdaság hátterében Peking hadiipara, nem kell hozzá egy emberöltő, hogy Kína legyen a világelső a fegyvergyártásban, és az exportban is.

Már ma három kínai van a világ tíz legnagyobb fegyvergyártó vállalata között, de igen jelentős a használt fegyverek kereskedelme is.

Illusztráció Forrás: Sputnik via AFP/Mikhail Voskresenskiy

Ma még az USA a világ legnagyobb fegyvergyártó műhelye

Az Egyesült Államok kezdetben nyomasztó, majd napjainkra csökkenő világgazdasági dominanciájára, a második világháborúban játszott ellátó szerepére építve tartja mozgásban hadiiparát.

Máig arra alapoznak, hogy a második világháborúban az USA volt a világ fegyverműhelye, elképesztő nagyságú ipari kapacitásokat kiépítve.

Ezt az Origo ebben a cikkében mutatta be.

Napjainkban Szaúd-Arábia az amerikai fegyverrendszerek legnagyobb vásárlója, egyben a világ legnagyobb fegyverimportőre. Ugyanakkor a szaúdiak híresek arról, hogy hajlamosak megafegyverüzleteket kötni, aztán amikor megvalósítani kellene a szerződéseket, ilyen-olyan indokkal kihátrálnak a teljesítés, a vásárlási kötelezettség alól.

Ami a globális képet illeti, Amerikának a franciákkal és másokkal együtt sikerült visszaszorítania az orosz cégeket Indiában,

a világ második számú fegyverimportőrénél. Az USA fegyverexportjának a felét a Közel-Kelet vette fel az elmúlt öt esztendőben - derül ki a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet, a SIPRI tanulmányából.

Illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Hu Bing

Észak-Afrikában a kép vegyesebb. Algéria, amely a szomszédos Marokkóval áll vitában, hatalmas tempóban vásárolja a fegyvereket – nem keveset belőlük Moszkvától. A másik nagy regionális importőr Egyiptom, amely katonailag Jemenben és a szomszédos Líbiában is érdekelt – és déli szomszédjánál, Szudánban sem nyugodt a helyzet. Egyiptom az utóbbi fél évtizedben a világ harmadik legnagyobb fegyverzetimportőrévé vált.

Ami Afrika egészét illeti, 2000 óta vizsgálva, a SIPRI adatai alapján Moszkva volt a legnagyobb fegyverszállító a kontinensre.

2018-ig csaknem kétszer annyi fegyvert adott itt el, mint a második helyezett Egyesült Államok, vagy a csaknem az amerikaiakéhoz hasonló mennyiségű-értékű fegyvert szállító Németország.

Felgyorsult a kínai fegyverexport

Oroszország belső gazdasági gondjait tükrözve azonban az ország fegyverkivitele is csaknem ötödével visszaesett, eközben Kínáé felgyorsult.

Nemcsak Afrikában, hanem a másik nagy piacon, Latin-Amerikában is egyre gyakrabban szorították meg kínai versenytársaik az oroszországi és az egyesült államokbeli fegyverkereskedőket.

A Kínai Népköztársaság a többiekétől teljes mértékben eltérő üzleti-politikai filozófiára építi latin-amerikai térnyerését, így fegyverexportját is.

Illusztráció Forrás: Sputnik via AFP/Eugene Odinokov

Élve a hatalmas, az oroszországinál csaknem egy nagyságrenddel erősebb gazdasági hátterével, Kína hitelekkel, az adott ország katonai-biztonsági struktúráiba beszállító helyi vállalatok támogatásával igyekszik megágyazni fegyverkivitelének, politikai-gazdasági-katonai befolyása növelésének.

Az Egyesült Államok Kongresszusi Kutató Szolgálata (CRS) adatai szerint Kína 2005 és 2019 között több mint 137 milliárd dollárt fektetett be Latin-Amerika országaiba.

Ezek egy része kedvező feltételekkel nyújtott, támogatott hitel. Négy országra összpontosított: Venezuelára (62,2 milliárd dollár), Brazíliára (28,9 milliárd), Ecuadorra (18,4 milliárd) és Argentínára (17,1 milliárd).

Különleges filozófiát érvényesít Kína a fegyverpiacon

Kína a fegyverexportban is érvényesíti az „ezeréves horizont", a rendkívül hosszú időre előre tervezés hagyományos politikáját. Mint az amerikai hadsereg folyóirata, a Military Review megjegyzi, ennek jegyében például magas rangú venezuelai tiszteket látnak vendégül Kínában és jelentős számú venezuelai kadét tanul kínai felsőoktatási intézményekben.

Mi lehet a rejtélyes észak-koreai tankok titka?

Egy kilenc tankból álló titokzatos konvoj haladt el a népes tömeg előtt október 10-én a Phenjanban, Észak-Korea fővárosában tartott katonai díszszemlén, amelyet az országot irányító Észak-koreai Munkapárt alapításának 75. évfordulója alkalmából rendeztek. Az új harckocsik megjelenése számos kérdést is felvet.

Ami kiváltképpen aggasztja az amerikaiakat, azok a kínai katonai-biztonsági szuper-technológiai (high-tech) eszközök, például az 5G (majd tervben a 6G) távközlési, IT berendezések szállítása, amelynek révén belehallgathatnak-beleláthatnak az amerikai hadsereg hasonló rendszereibe.

A statisztikai adatok is alátámasztják az amerikai aggályokat, hiszen tavaly az e tekintetben világelső Kína több mint 654 milliárd dolláros összértékkel jóval több high-tech berendezést exportált a világba (így Latin-Amerikába is), mint amennyit az utána következő három ország,

Németország (209,6 milliárd dollár), Dél-Korea (192,8 milliárd) és az Egyesült Államok (156,4 milliárd) együttvéve.

A SIPRI adataira való hivatkozással, a Japan Times is arról számolt be, hogy a hihetetlen léptekkel bővülő kínai hadiipar már a második helyre lépett elő globális szinten. Ez azért is jelentős fejlemény - teszik hozzá -, mert egy évtizeddel ezelőtt Kína még importra szorult ezen a téren.