Az idei év komoly kilengéseket produkált a részvénypiacokon, azonban a március végén elért mélypontok óta jelentős felívelések következtek. Novemberben pedig már olyan erős hónapot produkáltak a tőzsdék, hogy az 1980-as évek óta nem látott emelkedéseket láthattak a befektetők.

Az amerikai részvénypiac némi csökkenéssel zárta november utolsó kereskedési napját, azonban ez nem gátolta meg abban a Wall Streetet, hogy 1987 óta nem látott erős hónapot produkáljon.

Hétfőn a Dow Jones Industrial Average 0,9 százalékot, az S&P 500 index 0,5 százalékot, míg a technológiai cégeket tömörítő Nasdaq index 0,1 százalékot gyengült hétfőn. Ezzel együtt is erős volt azonban a november. A Dow Jones például 11,8 százalékot erősödött novemberben, ami 1987 januárja óta a legerősebb hónap volt. Az S&P 500 és a Nasdaq index 10,8, illetve 11,8 százalékot emelkedett, ami idén április óta a legerősebb hónapot jelentette a két mutató számára – írja a CNBC.

Erős hónap a Wall Streeten

Az idei év korábbi szakaszaihoz képest a fordulatot jól mutatja, hogy novemberben az utazási és légi közlekedési vállalatok igen erősen teljesítettek. Ez pedig arra utal, hogy ezek a szektorok pozitív korrekciót produkálnak az idei évben, korábban, tapasztalt összeomlások után.

A teljes képhez tartozik, hogy az alacsony kapitalizációjú vállalatok részvényeit tömörítő Russel 2000 index novemberben 18 százalékot izmosodott, ami a valaha volt legerősebb hónapot jelentette az index történetében.

Az egyes iparágak körében a gazdasági változásokra érzékeny ciklikus szektorok szintén igen jól teljesítettek ebben a hónapban, ahogy a koronavírus elleni vakcinával kapcsolatos kedvező hírek optimizmust váltottak ki a befektetőkből. Mindeközben az idei év egyik nagy vesztesének számító energiaszektor 26,6 százalékot erősödött novemberben.

A Dow Jones részvényindex idei teljesítményeForrás: Investing.com

Az egyes részvények tekintetében a Boeing és az American Express volt a Dow Jones index két éllovasa, 45,9, illetve 30 százalékos erősödéssel. Mellettük azonban olyan óriások is 20 százalék fölötti emelkedést produkáltak, mint a JPMorgan, a Chevron vagy a Goldman Sachs.

Londonban is örülhettek

Nem csupán az amerikai tőzsde produkált azonban kiugróan jó hónapot. A brit FTSE 100 részvényindex ugyanis 12,4 százalékkal erősödött, amivel az index összértéke több mint 180 milliárd fonttal bővült. Ez pedig 1989 januárja óta a legerősebb hónap volt, akkor a mutató 14,4 százalékkal emelkedett – írja a The Guardian.

Noha a lapnak nyilatkozó elemzők szerint inkább óvatos optimizmus uralkodik manapság a piacokon, jól látszik, hogy a pénzügyi piacok széles körében erősödött a kockázatvállaló hangulat, ami felhajtotta a részvényárfolyamokat.

A FTSE 100 részvényindex idei teljesítményeForrás: Investing.com

Miközben tehát a brit és európai mutatók széles körben erősödtek, az amerikai Dow Jones index nemrég, történetében először, elérte a 30.000 pontos álomhatárt, az olajár is majdnem 10 dollárral emelkedett hordónként. Utóbbi arra utal, hogy a befektetők a világgazdaság talpra állása mellett az energiakereslet növekedésére számítanak.