Miközben a koronavírus-járvány idén erőteljes negatív hatást gyakorolt a világgazdaságra, ezzel összefüggésben. kedvező gazdasági vonatkozású hírek is érkeztek. Az Egyesült Államokban ugyanis rekord mértékben csökkent a szén-dioxid-kibocsátás.

A BloombergNEF (BNEF) friss kutatása szerint soha nem látott mértékben csökkent idén a szén-dioxid-kibocsátás az Egyesült Államokban, elsősorban a koronavírus-járvány miatti gazdasági leállások következtében – írja az RT.com.

A jelentés úgy számol, hogy az idei év egészében 9,2 százalékkal csökkenhet a kibocsátás a megelőző évhez képest - ezzel a kibocsátás 1983 óta nem látott alacsony szintre süllyedne.

Jóllehet az amerikai szén-dioxid-kibocsátás már több éve folyamatosan csökken, az idei év mégis abszolút rekordot jelenthet. Mindazonáltal a kutatás becslése szerint a koronavírus hatása nélkül is zsugorodás következett volna be, bár mindössze 1 százalék körüli. Ez azt jelenti, hogy a járvány önmagában nagyjából 8 százalékos csökkenést eredményezett a károsanyag-kibocsátásban.

A világ 2019-ben túljuthatott a szén-dioxid-kibocsátás csúcspontján

Alapvető átalakulásokon mehet keresztül a globális energiapiac a következő évtizedekben - derül ki egy friss, átfogó jelentésből. Mindez pedig arra utal, hogy nem csupán a vezetőknek és az energiapiaci vállalatoknak, hanem a befektetőknek is alkalmazkodniuk kell majd a változásokhoz.

A BNEF az egyes iparágakat is megvizsgálta, és arra jutott, hogy a közlekedés és a szállítmányozás jelenleg a legszennyezőbb szektor a világ legnagyobb gazdaságában. Ez a terület idén 4 százalékos kibocsátás-csökkenést produkálhat.

Ezzel párhuzamosan viszont az erdőtüzek igen jelentősen járultak hozzá az idei amerikai károsanyag-kibocsátáshoz – a teljes kibocsátás 2,8 százalékát a tüzek adták. Összevetésképpen, az energiaszektor kibocsátása épp 2,8 százalékkal csökkent, vagyis az erdőtüzek teljes egészében ellensúlyozzák az iparág visszaesését. A jelentés azonban hozzáteszi, az erdőtüzek környezetszennyező hatásai általában csak időszakosak.

A jelentés azonban kiemelte, a következő hónapokban várhatóan jelentősen emelkedni fog a kibocsátás, ahogy az amerikai gazdasági aktivitás talpra áll. Vagyis a jelenlegi számok maguktól biztosan nem lesznek tartósak a gazdaság élénkülésével.