Sokan még nem regisztrálták bankjuknál a másodlagos azonosítójukat, holott szakértői ajánlás szerint érdemes mielőbb megtenni, mert a bankok a jövőben pénzt kérhetnek ezért. Érdekes, hogy egyelőre kevés utalás megy e-mail címre, mobiltelefonszámra, az úgynevezett másodlagos azonosítókra, pedig a márciusban elindult villámgyors átutalási rendszer ezt is lehetővé teszi. November két tetszőleges napján – például 5-én vagy 19-én is – a napi több 100 ezer azonnali utalásnak mindössze 0,04 százaléka történt ezek megadásával.

Expressz üzemmódra váltottak idén márciusban a magyarországi átutalások. Többéves felkészülés után ugyanis elindult az azonnali fizetési rendszer, amely 5 másodpercen belül – a tényleges adatok szerint 90 százalékban 1 másodperc alatt – célba juttatja a legtöbb átutalást a hét minden napján, minden órában. Újdonságként jelent meg az is, hogy nem feltétlenül kell tudni a bonyolult, 16-24 számjegyű bankszámlaszámokat egy-egy utalás indításakor. Elég megadni a címzett úgynevezett másodlagos azonosítóját, azaz az e-mail címét, mobiltelefonszámát vagy adószámát. Ehhez persze az kell, hogy akihez megy az utalás, az a másodlagos azonosítók közül valamelyiket – akár mindhármat – regisztrálja a bankjánál - emeli ki a money.hu ebben a témában készült elemzése.

A másodlagos azonosítók azonban még nem terjedtek el széles körben.

Az azonnali fizetési rendszert menedzselő Giro statisztikái szerint novemberben például 5-én vagy éppen 19-én a több százezer tranzakció mindössze 0,04 százalékát küldték e-mail címre, adószámra vagy mobilszámra.

A viszonylag alacsony arány azzal is magyarázható, hogy sokan még nem regisztrálták a másodlagos azonosítójukat. Szeptember közepéig 80 ezren tették ezt meg, pedig több millió bankszámla esetében nyitott a lehetőség, amit érdemes mielőbb megtenni.

IllusztrációForrás: Image Source/Image Source/Rob Lewine/Rob Lewine

Érdemes most lépni

A másodlagos azonosító – tehát az e-mail cím, mobiltelefonszám vagy adószám – regisztrációja a legtöbb banknál az azonnali fizetési rendszer bevezetése óta ingyenes, azonban a későbbiekben a pénzintézetek már pénzt – 1-2 ezer forintos regisztrációs díjat – kérhetnek ezért. Sok bank esetében december vége a határidő, de van, ahol meghosszabbították az ingyenes időszakot jövő április végéig vagy 2021 nyaráig – hívta fel a figyelmet Németh-Simkó Judit, a money.hu kommunikációs vezetője.

Egy-egy másodlagos azonosítót, mondjuk az e-mail címet csakis egy bankszámlához lehet megadni, de az adott számlához hozzárendelhető a többi azonosító is, a mobilszám vagy az adószám is. Ha valakinek több banknál van számlája, akkor az egyiknél megadhatja mondjuk az e-mail címét, a másiknál a mobilszámát.

Fontos továbbá, hogy a megadott másodlagos azonosítókat évente meg kell erősíteni a banknál, ennek célja, hogyha változik a telefonszám vagy éppen az e-mail cím, akkor ne menjenek "rossz" helyre a jövőbeni utalások. Tehát a másodlagos azonosítók használata kényelmessé, egyszerűbbé teszi a bankolást, de azért figyelni kell, hogy naprakészek legyenek.

IllusztrációForrás: pixabay.com

Ha valaki e-mail címet ad meg, tanácsos a privátot megadni, nem pedig a munkahelyit. Utóbbi ugyanis munkahelyváltás után inaktívvá válhat, így az esetlegesen erre érkező utalás nem érkezik be. A privát címet jellemzően ritkábban cserélik az emberek, de ha ez történik, akkor is szólni kell a banknak. Az azonosítókat a legkényelmesebben az internetbankon keresztül tudják az ügyfelek beállítani, de bankfiókban is meg lehet tenni, azonban ezért pénzt is kérhetnek az egyes bankok.

Mennyibe kerül a mindennapos bankolás?

A másodlagos azonosító regisztrációja pedig apropót ad arra, hogy mindenki megnézze, mennyibe kerül neki a mindennapi bankolás. Érdemes a bankszámladíjakat ellenőrizni, hiszen jelentős különbségek lehetnek közöttük, különösen lényeges ez, ha hitelért folyamodik valaki.

A bankok ugyanis kedvezményekkel díjazzák, ha a hitelfelvevő náluk intézi a pénzügyeit. Tehát hitelfelvételkor, legyen szó személyi kölcsönről vagy éppen lakáshitelről, érdemes mérlegelni, hogy a mindennap használt bankszámlát is a legkedvezőbb hitelajánlatot nyújtó bankhoz költöztesse valaki. Így még többet takaríthatnak meg az hitelfelvevők egy-egy hitel esetében.