Eladtak egy eredeti darabot az Eiffel-toronyból

Franciaország, Párizs, koronavírus, COVID-19
People walk on the banks of the river Seine, with the Eiffel Tower in background in Paris on May 9, 2020, on the 54th day of a lockdown in France aimed at curbing the spread of COVID-19, caused by the novel coronavirus. (Photo by Thomas SAMSON / AFP)
Vágólapra másolva!
A becsült ár majdnem négyszereséért, csaknem 275 ezer euróért (98,3 millió forint) cserélt gazdát egy keddi párizsi aukción az Eiffel-torony eredeti csigalépcsőjének egy darabja.
Vágólapra másolva!

Az Artcurial aukciósház közlése szerint a 3 méter magas, 17-es számú lépcsődarab egy európai gyűjteménybe került.

A vasszerkezet egykor annak a csigalépcsőnek volt a része, amely a több mint 300 méteres Eiffel-torony második és harmadik emeletét kötötte össze.

null

null

Az 1889-es világkiállításra készült torony csigalépcsőjét 1983-ban bontották le liftépítés miatt, és huszonnégy 2-9 méteres darabra vágták.

A lépcsődarabok többségét elárverezték, egy részüket francia múzeumoknak adományozták, egyet pedig a toronynál hagytak. Kerültek darabok Japánba, a New York-i Szabadságszobor közelébe, valamint a floridai Disneylandbe is.

A most elárverezett lépcsőszakasz, amely egy kanadai magángyűjteményből került aukcióra, a közvetítői díjjal együtt 274.475 euróért talált új gazdára.

Az Eiffel-torony a francia főváros legismertebb látványossága, évente - normális körülmények között - hozzávetőlegesen hétmillióan keresik fel.