Dübörög a karácsonyi szezon a logisztikai üzemekben. A napi beérkező csomagmennyiség átlagban kétszer akkora, mint egy nyári napon jellemző. A kereskedelmi akciók hatására egyértelműen megemelkedett a csomagmennyiség a Magyar Postánál - olvasható a társaság közleményében.

A 2019-es csomagszezon legerősebb napjait is meghaladó mennyiség érkezett november utolsó hetében és december első két napjában a Magyar Postához, a tavalyinál tehát jóval erősebb karácsonyi szezon várható. 

Az idén több tényező együttes hatása érvényesülhet:

  • a webáruházak novemberi kedvezményes akcióinak hatására,
  • a kereskedelmi partnereink forgalmi előrejelzéseihez képest

nagyobb csomagmennyiség érkezett az üzemekbe novemberben. Az évről évre erősebb karácsonyi szezon mellett egyértelműen forgalomnövelő tényező maga a járvány is. Az elmúlt két hét forgalmi adatai szerint a pandémia mostani, második hulláma is adott egy lökést az online kereskedelemnek, csakúgy, mint tavasszal. November második felétől átlagban kétszer akkora a beérkező csomagmennyiség, mint egy nyári napon jellemző.  Felmérésekből kiderül: a vásárlók szerint az online rendelés nem csupán kényelmesebb, hanem biztonságosabb is a mostani helyzetben.

A Magyar Posta adatai szerint a novemberi belföldi csomagforgalom közel 30 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban. A fokozott forgalom – a tapasztalatok szerint - karácsonyig kitart. 

IllusztrációForrás: MTI/Kovács Tamás

A Magyar Posta logisztikai üzemeltetési igazgatója, Varga János azt mondta: a csomagmennyiség extrém növekedése miatt a kézbesítési időszakot is bővítettük, idén a megszokottnál korábban, már novemberben döntöttünk arról, hogy a szombati napokon is kézbesítenek csomagokat a munkatársaink." 

Varga János szerint a következő hetekben a megnövekedett online rendelések miatt még inkább érdemes figyelni arra, hogy az adott webáruház milyen szállítási időt vállal, illetve mi az az utolsó időpont a rendelésre, amikor garantálják a csomag karácsony előtti érkezését.

A Magyar Posta továbbá javasolja, hogy  a megrendelés véglegesítése előtt a vásárlók ellenőrizzék a címadatokat, és mindenképpen oda kérjék a csomagot, ahol biztosan át tudják azt venni.  Az utóbbi időben ugyanis azt tapasztalható, hogy jelentősen megemelkedett a címmódosítást kérő ügyfelek száma. A küldemény kézbesítési ideje ilyenkor meghosszabbodhat, a csomag végül akár csak 1-2 nappal később juthat el a módosított címhelyre.

Piackutatásokból kiderül: az online vásárlók közül legtöbben műszaki cikkeket, ruházati termékeket és informatikai eszközöket vásárolnak. Az idei szezonban a Magyar Posta tapasztalatai szerint a szokásos sláger termékek, mint például a tévé, a notebook, a mobiltelefon mellé kiemelkedő volumenekkel csatlakozott a porszívó, egyes kozmetikai termékek, sporteszközök, étrendkiegészítők és vitaminok. 

A járvány miatt valószínűsíthetően kevesebben utaznak rokonokhoz, ismerősökhöz karácsonykor, emiatt többen adhatnak fel csomagot a postákon a szeretteiknek, mint a korábbi években.  A Magyar Posta azt javasolja az ügyfeleknek, hogy ne halogassák a feladást az utolsó napokra. A legbiztosabb, ha december 18-ig feladják a csomagot, hogy az ünnep előtt megérkezzen a címzetthez.