November végéig 30 milliárd forint szabadon felhasználható forrást igényelt a Széchenyi Turisztikai Kártya Konstrukcióban összesen 777 vállalkozó – derül ki a KAVOSZ Zrt. kimutatásából. A lehetőséggel elsősorban szálláshelyeket és vendéglátóhelyeket üzemeltető kis-és középvállalkozások éltek eddig.

A Széchenyi Turisztikai Kártya szeptember 21. óta segíti az ágazati szereplők talpon maradását. Különlegessége, hogy rendkívül előnyös hitelkonstrukciót biztosít kifejezetten turisztikai vállalkozások számára, a Covid-járvány kedvezőtlen hatásainak mérséklésére.

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség, az MTÜ vezérigazgatójaFotó: Polyak Attila - Origo

Eddigi a befogadott hitelkérelmek 61 százalékát mikro-, 32 százalékát kis-, 9 százalékát közepes vállalkozás nyújtotta be. Az igényelt hitelösszeget vizsgálva a vállalkozásméret szerinti megoszlás 32-50-18 százalék. A befogadott hitelkérelmek nagyságát tekintve a teljes igényelt összegből az éttermi, mozgó vendéglátás 34 százalékkal, a szállodai szolgáltatás 15 százalékkal részesedik, szintén kiemelkedő még az utazásszervezés 12 százalékkal. Őket az egyéb szárazföldi személyszállítás követi a sorban 10 százalékos részesedéssel.

A Széchenyi Turisztikai Kártyával régóta várt termék vált elérhetővé, melynek életre hívása mögött széleskörű szakmai konszenzus állt. A legfontosabb most a munkahelyek védelme és a szakemberek pályán tartása, melyhez a Magyar Turisztikai Ügynökség minden lehetséges eszközt megragad. Ilyen a Széchenyi Turisztikai Kártya is, amely szabad felhasználású folyószámlahitel, tehát ezt a forrást a turisztikai vállalkozások akár bér-, vagy működési költségekre is fordíthatják" – fogalmazott Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

„A magyar turizmus-vendéglátás dinamikusan fejlődő ágazat, amely tavaly a hazai össztermék (GDP) 13 százalékát adta. A 400 ezer embert foglakoztató ágazat azonban a koronavírus-járvány hatására óriási bajba került" – jelentette ki Krisán László a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója. „Ezért a turisztikai vállalkozások megsegítése és a megfelelő mennyiségű és minőségű szolgáltató jelenlétének biztosítása stratégiai jelentőségű feladat a magyar turizmusban" – tette hozzá.

Fontos kiemelni, hogy a konstrukció kizárólag a turisztikai szektorban tevékenykedő mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára elérhető, szabadfelhasználású, és teljes egészében kamat- és költségmentes (a vállalkozásoknak csak a hitelhez kapcsolódó garantőrintézményi kezességvállalás nettó, támogatással csökkentett díját kell fizetniük). Az igényelhető összeg felső határa 250 millió forint, a Programban rendelkezésre álló keretösszeg 100 milliárd forint. A hitel 1, 2, vagy 3 éves futamidőre is igényelhető.

Az új hiteltermék a Széchenyi Kártya Program termékpalettáján, a KAVOSZ Zrt. koordinálása mellett érhető el. A vállalkozások hitelhez jutását ezen konstrukcióban a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. készfizető kezességvállalása segíti. A vállalkozások a területi kereskedelmi és iparkamarák, a KAVOSZ Zrt. irodáiban, illetve a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségénél tudják igényelni a hitelt.