Több mint 50 százalékot emelkedett az elmúlt hetekben az HSBC árfolyama. A legnagyobb európai bank részvénye egy jelentős fordulat után hatalmasat szárnyalt a szeptemberben elért mélypontját követően.

Nagyot fordult a kocka a legnagyobb brit és európai banknak számító HSBC életében. A vállalat ugyanis idén komoly gazdasági és szabályozói nyomás alatt volt Európában és Ázsiában, ami lehúzta a részvényárfolyamát is – írja a BBC.

Ennek eredményeként szeptemberben 25 éves mélypontra süllyedt a vállalat árfolyama, majd a következő időszakban jelentősen emelkedni kezdett a papír – Hongkongban 50, Londonban pedig 48 százalékot.

A HSBC részvénye ezzel együtt is jelentős mínuszban van még az év eleji árfolyamokhoz viszonyítva.

A HSBC árfolyamának idei alakulása a londoni tőzsdénForrás: Investing.com

A szeptemberi mélypont után a bank októberben közzétette a harmadik negyedéves gyorsjelentését, amelyből kiderült, hogy a cég a vártnál jobb eredményt ért el, köszönhetően a költségcsökkentéseknek. Noha az ázsiai üzletág nyeresége 46 százalékot csökkent, az adózás előtti 3,2 milliárd dolláros nyereség arra utal, hogy a vállalat teljesítménye tartotta magát az ellenszélben is.

A múlt hónapban pedig azért izmosodott az HSBC papírja, mert a befektetőket optimizmussal töltötte el, hogy a társaság hamarosan újra osztalékot fizethet.

A háttérben azonban igen fájdalmas költségcsökkentések állnak, és az HSBC vezérigazgatója, Noel Quinn szerint fel is gyorsulhat az idén elkezdett folyamat – ami összesen mintegy 35 000 álláshely megszüntetését is magában foglalja.