Kína harminc év után újra indiai rizst vásárolt

Momoko Nakamura elárulja, hogyan kell igazából főzni a rizst
Így lesz tökéletes a rizs
Vágólapra másolva!
Három évtized után először fordult elő idén, hogy Kína indiai rizst vásárolt. A globális rizskereskedelem ugyanis akkora mélyrepülésen ment keresztül 2020-ban, hogy Kínának Indiához kellett fordulnia.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb rizsexportőrének számító India harminc év után először adott el, jelentős árkedvezményekkel, rizst Kínának – írja az RT.com a Reuters által idézett források alapján.

Kína ugyanis a világ legnagyobb rizsimportőre, és mivel ebben az évben a globális rizskereskedelem beszakadt, Pekingnek Indiához kellett fordulnia.

Kínában egyébként nagyjából négymillió tonna rizst fogyasztanak évente.

Indiai iparági szereplők szerint ráadásul minden esély megvan arra, hogy Kína jövőre még több indiai rizst vásároljon, tekintve a nyersanyag magas minőségét.

A hírek szerint az indiai kereskedők 100.000 tonnányi nem basmati rizs leszállítására kötöttek szerződést, decembertől februárig tartó határidővel – tonnánként nagyjából 300 dolláros áron.

A basmati rizs áll két atomhatalom újabb konfliktusának középpontjában

Újabb, ezúttal egy sajátos gazdasági konfliktus árnyékolhatja be India és Pakisztán történelmileg amúgy is feszült viszonyát. India célja ugyanis, hogy kizárólagos jogot szerezzen magának a basmati rizs felett, ami egyáltalán nem tekinthető mellékes kérdésnek, sem mezőgazdasági, sem presztízs okokból. Ezzel ugyanis kiszorítaná a másik nagy termelőt, Pakisztánt a leggyorsabban növekvő exportpiacról, az Európai Unióból.

India és Kína között egyébként elhúzódó határviták miatt mérgesedett el a viszony, aminek következtében az indiai kormány például korlátozta az országba érkező kínai tőkét, ami visszafogta az indiai startupokba irányuló kínai befektetéseket is.

Kína idén azért került idén nehéz helyzetbe a nemzetközi rizspiacon, mert Thaiföld, Vietnám, Mianmar, valamint Pakisztán is korlátozta a rizsexportját.

A világ második legnagyobb exportőrének (és Kína elsőszámú külföldi beszállítójának) számító Thaiföldön például jelentős szárazság fogja vissza a termést, aminek következtében 20 éve nem látott alacsony lehet az ország rizsexportja.

Ráadásul Kínának most pénzügyileg is megéri Indiától vásárolni, mivel tonnánként nagyjából 30 dolláros kedvezménnyel jut így hozzá a rizshez.