Az amerikai Képviselőház tegnap elfogadta azt a törvényjavaslatot, amelynek alapján megszüntethetik a kínai cégek kereskedését az amerikai tőzsdéken, amennyiben azok nem rendelkeznek az amerikai hatóságok által ellenőrzött audittal.

A CNBC cikke a hírrel kapcsolatban kiemeli, hogy a szabályozás minden külföldi cégre vonatkozik ugyan, de a szakértők szerint elsősorban a kínai vállalatokat érintheti, köztük olyan gigacégeket, mint az Alibaba, a Baidu vagy a PetroChina, ha nem engedik meg az illetékes amerikai hatóságnak, hogy átvizsgálja a pénzügyi auditjukat.

A javaslatot mind a két politikai oldal támogatta, és a Képviselőház tegnap egyhangúlag fogadta el. Korábban, májusban szintén ellenszavazat nélkül ment át a Szenátusban. Várhatóan Donald Trump is el fogja fogadni, ami az utolsó, Kínával szembeni fellépése lehet a leköszönő elnöknek - írja az Equilor Befektetési Zrt. hírösszefoglalója.

IllusztrációForrás: Anadolu Agency/2020 Anadolu Agency/Tayfun Coskun

A törvényjavaslatot jegyző szenátorok azt nyilatkozták, hogy erre a lépésre azért volt szükség, mert a kínai cégek rászedhetik az amerikai befektetőket, miután látszólag minden törvényes kritériumnak megfelelnek ugyan, ám a valóságban nem követik ugyanazokat az előírásokat, mint más, tőzsdén jegyzett társaságok.

Évtizedek óta nem látott erős hónap volt a Wall Streeten és Londonban

Az idei év komoly kilengéseket produkált a részvénypiacokon, azonban a március végén elért mélypontok óta jelentős felívelések következtek. Novemberben pedig már olyan erős hónapot produkáltak a tőzsdék, hogy az 1980-as évek óta nem látott emelkedéseket láthattak a befektetők.

A szakértők szerint azonban a törvényt gyengíti, hogy mindössze három egymást követő szabályszegőév után lehet kitenni a cégeket a tőzsdékről, ezzel időt adva nekik, hogy felkészüljenek a könyvvitelük átvizsgálására.

Így reagáltak a kínai cégek a hírre

A kínai hatóságok jellemzően nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva nem teszik lehetővé külföldi felek számára a helyi könyvelői cégek felülvizsgálatát. Megfigyelők szerint amennyiben az új amerikai jogszabály túlságosan megnehezíti a kínai vállalatok helyzetét az amerikai tőzsdéken, úgy más lehetőségek után fognak nézni. Számos, az amerikai tőzsdén jegyzett kínai vállalat forgatja a részvényeit például a hongkongi tőzsdén is.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite (SSEC) 0,21 százalékkal gyengülve 3442,14 ponton zárt csütörtökön. A Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe pedig 0,20 százalékkal ereszkedve 5057,06 ponton állt a kereskedés befejeztével.

A kisebbik, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index ezzel szemben 0,07 százalékkal 13970,68 pontra, a fejlett technológiai vállalatok részvényeit követő ChiNext-index 1,1 százalékkal 2712,52 pontra emelkedett csütörtökön.

A sencseni tőzsdén (illusztráció)Forrás: AFP/Anadolu Agency/Zhong Zhenbin

Csütörtökön erősítette a jüan árfolyamát Kína központi bankja, amely 6,5592 dollárban szabta meg a középárfolyamot a piacok nyitása előtt.

A Kínán belüli (onshore) piacon az azonnali jegyzésekben 6,5540 jüanon indult a dollárral való kereskedés és ugyan délre 6,5573 jüan/dollárra mérséklődött az árfolyam, még így is 59 pippel erősebbnek bizonyult az előző napi záráshoz képest.