A Walmart nemrég bejelentette, hogy 1,5 millió amerikai dolgozójának ad bónuszt. A cég a közlemény szerin 700 millió dollárt fog szétosztani.

A Walmart a pandémia ellenére is jó évet zárt, különösen a tőzsdén, ahol 2020-ban 25 százalékot emelkedett a vállalat árfolyama. Ez még jobb eredmény ha figyelembe vesszük, hogy a kereskedelmi szektor rengeteg résztvevője ment csődbe, mivel nem tudtak alkalmazkodni a járvány által teremtett új kihívásokhoz.

John Furner, a vállalat elnöke szerint a Walmart történelmi évet tudhat maga mögött, emiatt pedig hálával tartoznak a dolgozóknak is, akik helytálltak ebben a nehéz és bizonytalan időszakban. Hozzátette, hogy az alkalmazottak akkor teljesítettek a legjobban, amikor erre az országnak és az embereknek a legnagyobb szüksége volt.

IllusztrációForrás: AFP/Nicholas Kamm

A kereskedelmi szektor vállalatait hónapok óta komoly kritikák érik az Egyesült Államokban, mivel a szakszervezetek szerint nem tesznek meg mindent annak érdekében, hogy a dolgozók biztonságosan végezhessék munkájukat. Eddig összesen 109 élelmiszerüzletben dolgozó munkavállaló halt meg a járványban.

Nemrég a United for Respect dolgozói szakszervezet arra kérte a nagy vállalatokat, mint az Amazon, a Walmart és a Petco, hogy emeljék meg az órabéreket 5 dollárral a járvány végéig, ezzel kompenzálva a veszélyes munkát. A szakszervezet szintén kéri, hogy biztosítsanak fizetett szabadságokat, valamint a kellő felszereléseket a dolgozók védelme érdekében.