A következő évtizedekben hatalmas kereslet lehet egy különleges, elsőre talán értéktelennek tűnő nyersanyag, a hulladékfém iránt. Ahogy ugyanis a fémpiacon is egyre fontosabb lesz az újrahasznosítás, úgy változnak a piaci igények is.

Igen izgalmas nyersanyagpiaci jelentést tett közzé nemrég a Wood Mackenzie, kiemelve hogy a fémpiaci újrahasznosítás előretörésével jelentősen megnőhet a kereslet a hulladékfémek iránt a következő két évtizedben – írja a Mining.com.

A kutatás úgy számol, hogy a hulladékacél iránti kereslet évente 200 millió tonnával, míg a hulladékalumínium iránti kereslet évi 75 millió tonnával erősödhet 2040-re. A növekedés pedig egyszerre köszönhető a magánszektornak és az állami szabályozásoknak. Világszerte az látszik ugyanis, hogy a kormányok igyekeznek fokozni az újrahasznosítást – hangsúlyozta Renate Featherstone, a szervezet vezető elemzője.

Az acéliparban különösen fontos lehet a hulladékfémek újrahasznosításaForrás: AFP/Patrick Hertzog

A szakember azonban kiemelte, mivel jelenleg még nincs globális elképzelés a hulladékfém felhasználásáról, ezért továbbra is a lehetőségek alatt marad hasznosítás. A jelentés Európát hozta fel példaként. A kontinensen ugyanis gyűjtik a hulladékfémeket, azonban nincs kellő olvasztási kapacitás a kellő felhasználáshoz.

További probléma, hogy mivel sokszor nincsenek megfelelő szabályozások és a felhasználást monitorozó folyamatok, ezért az exportált fémhulladék végfelhasználása gyakran nehezen ellenőrizhető – tette hozzá a jelentés.

Környezeti perspektívából viszont hatalmas jelentősége van a fémek újrahasznosításának. Az anyag szerint ugyanis a másodlagos alumínium és acélkitermeléssel igen jelentősen csökkenthetők a kitermelések karbonlábnyomai.

Ez az acél esetében kiemelten fontos, tekintve, hogy az egyik legnagyobb ipari károsanyag-kibocsátást épp az acélipar adja. Ezen a területen az újrahasznosítás nagyjából 30 százalékkal csökkentheti a jelenlegi kibocsátási szintet – még a keresletnövekedés mellett is.

Még évtizedekig velünk marad a hagyományos fémfeldolgozás isForrás: AFP/Sebastien Bozon

A Wood Mackenzie becslése szerint ráadásul mindez anyagilag is segítené az iparágakat. Ha ugyanis (elméletben) az összes hulladékfémet felhasználnák, akkor az alumínium- és az acélipar is évi 66 milliárd dollárt spórolhatna – a károsanyag-kibocsátás csökkenése mellett.

Mindezekkel párhuzamosan a szervezet hozzátette, az újrahasznosítás az összes pozitív hatása ellenére sem volna képes önmagában kiszorítani az elsődleges fémek iránti igényt. Jelezték, a bányászat és az elsődleges feldolgozás várhatóan még évtizedekig az életünk része marad.