Jelentősen nőtt az ipari termelés mértéke

Mercedes autógyár Kecskemét
Picture taken on March 29, 2012 shows a view of the factory of German carmaker Daimler AG Mercedes-Benz in Kecskemet, about 90km east of Budapest on March 29, 2012. German luxury car maker Daimler has completed construction of an 800 million euro factory in Kecskemet. The project is the largest new investment by far in recent years in Hungary and one which highlights the government's ambivalent relationship to investors. The official inauguration ceremony of the factory will be held this afternoon. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Októberben az ipari termelés volumene a nyers adatok szerint 0,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztítva 2,7 százalékkal emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az előző hónaphoz képest 2,8 százalékos, az áprilisi mélyponthoz képest pedig 66 százalékos volt a növekedés - közölte pénteken első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal. 
Vágólapra másolva!

Az előző hónaphoz mért növekedés hatodik hónapja folytatódott októberben és a termelés élénkülését jelzi a szeptemberi 2,3 százalék után. Éves összehasonlításban a nyers adat szerint a járvány kitörése óta

szeptemberben emelkedett először az ipar kibocsátása,

de abban még a munkanaphatás segített, mert anélkül még 1,0 százalékkal csökkent a termelés. Idén viszont kevesebb munkanap volt, mint tavaly októberben így lehetett a korrigált mutató magasabb a nyers adatnál.

A legnagyobb súlyú járműgyártás, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása bővült, ugyanakkor a feldolgozóipari alágak többségében, köztük az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában is csökkent a termelés - tette hozzá a KSH.

Központi statisztikai hivatal épülete Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az első három negyedévben a járműgyártás kibocsátása 17,7 százalékkal, a számítástechnikai cikkek termelés viszont csak 0,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, ezen belül szeptemberben 7,8, illetve 6,0 százalékos növekedést jelentetett a KSH. Az élelmiszeripar termelése csak áprilisban és májusban maradt el az előző évitől, az első kilenc hónapban 1,6 százalékos, szeptemberben 2,1 százalékos emelkedést mutatott.

Az év első tíz hónapjában 8,2 százalékkal kisebb volt a termelés, mint az előző év azonos időszakában.
Az ipari termelés októberi részletes adatait jövő pénteken, december 11-én közli második becslése alapján a KSH.

Meghaladta a járvány előtti szintet az ipari termelés

A várakozásokat bőven felülmúlva, 0,6 százalékkal nőtt az ipari termelés októberben, míg munkanaphatással megtisztítva 2,7 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel ezelőttihez képest, szezonálisan és munkanappal kiigazítva 2,8 százalékkal bővült az előző hónaphoz képest.

Az ipari termelés így teljesen kilábalt a járvány okozta válságból, az áprilisi mélyponthoz képest 66 százalékkal nőtt. a 2015. évi átlaghoz viszonyítva már 20,6 százalékkal nőtt az ipari termelés

- kommentálja az adatokat Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője.

A kecskeméti Mercedes-gyár Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az autógyárak termelése augusztus elejére elérte a járvány előtti szintet, az év hátralevő részében pedig kifejezetten bíztató, hogy augusztusban a járműgyártás új rendelése 33 százalékkal, szeptemberben 10,8 százalékkal, rendelésállománya pedig 18,2 százalékkal, illetve 17,8 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet, az autógyártók pedig kifejezetten kedvező harmadik negyedéves eredményekről – és a járvány miatti bizonytalanságok mellett – rendkívül kedvezőnek látják a rövidtávú kilátásokat - írja az elemző.

ITM: Hónapról-hónapra javul a magyar ipar teljesítménye

A kormány gazdaságvédelmi és munkahelyvédelmi intézkedéseinek köszönhetően sikerült a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásait kompenzálni, és ősztől hónapról-hónapra javul a magyar ipar teljesítménye - kommentálta a KSH adatait értékelve György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

A minisztérium közleménye tovább idézi az államtitkár szavait, aki hozzátette, hogy a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás októberben az előző hónaphoz viszonyítva 2,8, az áprilisi mélyponthoz képest pedig 66 százalékkal nőtt.