A koronavírus-járvány miatti vészhelyzet alatt az otthon dolgozó munkavállaló lakásbiztosítási költségeit is átvállalhatja a munkáltató. Több biztosítónál már speciális home office biztosítások védik a céges laptopokat és egyéb berendezéseket - írja a Világgazdaság.

Az átmeneti szabályozás a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet idejére könnyíti meg a távmunkavégzést. Eszerint a munkáltató távmunkavégzés esetén költségtérítés formájában hozzájárulhat a munkavállaló kiadásaihoz, a hozzájárulás mértéke havonta legfeljebb a mindenkori minimálbér összegének 10 százaléka lehet.

A magyar biztosítók közül kettő, az Union Biztosító és a Magyar Posta Biztosító kínál ilyen biztosítást. Emellett több más biztosítónál is van olyan módozat, amely tartalmaz fedezetet idegen vagyontárgyak biztosítására, az Aegon és a Signal Biztosító lakásbiztosításaiban nevesítve is vannak a fedezetvállalási körben a munkáltatótól hazavitt eszközök.

A biztosítási fedezet tűzre és elemi kárra, valamint betöréses lopás esetén érvényesíthető.

A home office-hoz használt munkahelyi eszközök már védhetők biztosítássalForrás: Shutterstock

Az Union Biztosító nemrég döntött úgy, hogy a lakásbiztosításainak szerződéses kockázati körét 2020. december 31. helyett meghosszabbítva, 2021. június 30-ig automatikusan és díjmentesen kibővíti a home office fedezettel.

A biztosítás azokra a munkáltatótól munkavégzés céljára kapott elektronikai és számítástechnikai eszközökre (mobiltelefon, laptop, számítógép, tablet, monitor stb.), valamint a személyes munkaállomás részét képező bútorokra (szék, asztal) terjed ki, amelyeket a biztosított a home office munkában a napi munkavégzéshez használ.

Baj bekövetkeztekor az Union (a tablet és a mobiltelefon kivételével) 50 ezer forintig térít töréskár esetén, a munkáltatónak történő kártérítési kötelezettség esetén 300 ezer forintig áll helyt, a szerződéses időszak alatt egy alkalommal, amennyiben a kár nem szándékos vagy súlyos gondatlanságból ered.

A Posta Biztosítónál kínált kiegészítő, tematikus csomag a nem saját tulajdonú eszközökre bekövetkezett elemi kárra fizet.

Forrás: Világgazdaság