A szálláshelyek online piacterét üzemeltető Airbnb 56-60 dolláros ársávban bocsátana ki részvényeket az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez (SEC) benyújtott, hétfőn kiegészített elsődleges részvénykibocsátási kérelem tanúsága szerint.

A San Franciscó-i székhelyű vállalat 51,67 millió részvényt készül kibocsátani. A papírok az ABNB ticker kóddal kerülnek be a New York-i elektronikus tőzsde, a Nasdaq kereskedésébe, és a tervek szerint csütörtökön indul a kereskedés a részvényekkel.
Ha a részvények kibocsátási árfolyamát az ársáv felső határában állapítják meg, az azt jelentené, hogy az Airbnb 3,09 milliárd dollárt gyűjt, és piaci tőkeértéke 51,9 milliárd dollárt ér el.
Az Airbnb eredetileg azt tervezte, hogy 44 és 50 dollár között húzza meg a részvények árát, ám olyan jelentős volt a befektetők érdeklődése a vendéglátóipart forradalmasító, mindössze 12 évvel ezelőtt alapított vállalat iránt, hogy megemelték a kibocsátási ársáv határait.

IllusztrációForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jens Kalaene

Az Airbnb eredetileg tavasszal akart tőzsdére lépni, de gyorsan visszalépett ettől a tervtől, miután a koronavírus-járvány szerte a világban megroppantotta az idegenforgalmat. A harmadik negyedévben már profitot termelt a cég, mivel a zárlatok enyhítésének köszönhetően újra útnak indultak a turisták, és nagyon sokan szállodák helyett inkább az Airbnb által is hirdetett magánszállásokat vettek igénybe.
A 2008 nyarán alapított Airbnb egy online piactér, amelyen keresztül szálláshelyeket lehet kiadni és lefoglalni az interneten. Az oldal a szeptemberi adatok szerint 5,6 millió hirdetéssel rendelkezik a világ több mint 220 országának és régiójának százezer városában.