Dánia 2050-re teljesen leállítja az olajkitermelését az Északi-tengeren, közölte a dán kormány. A skandináv ország egyébként azt tervezi, hogy a gazdasága teljesen karbonsemleges az évszázad közepére.

Dánia 2050-re teljesen leállítja az olajkitermelését az Északi-tengeren. Ez ugyanakkor a globális olajpiac egésze szempontjából nem jelentene hatalmas változást, tekintve, hogy a skandináv ország globális léptékben nem számít különösebben nagy olajkibocsátónak – írja az RT.com.

Mindazonáltal európai viszonylatban így is igen jelentős a dán kormány bejelentése, tekintve hogy az Európai Unió legnagyobb olajkitermelőjéről van szó – nem számolva a kontinensről Norvégiával, illetve a jövő évtől az Egyesült Királysággal. Dánia olajkitermelése egyébként idén átlagosan napi 83.000 hordó volt.

Dánia hatalmas lépésre készül a következő évtizedekbenForrás: AFP/Andy Buchanan

Dánia emellett rendkívül ambiciózus a klímacéljaival kapcsolatban. Az ország 2030-ra 70 százalékkal kívánja csökkenteni a károsanyag-kibocsátását az 1990-es szinthez képest, 2050-re pedig teljesen karbonsemleges gazdaságot kíván működtetni.

Az északi-tengeri kitermelés leállítása egyébként összesen 2,1 milliárd dollár körüli költséget jelent majd a dán kormány számára.

Ezzel együtt Dánia igen erősen teljesít a megújulók terén. Az ország teljes energia-kibocsátásának 30 százalékát megújulók (elsősorban szélenergia és biomassza) adja. Emellett Dánia az OECD államok körében élen jár az egy főre eső szélenergia-kibocsátásban.