Kínában lottón osztanak ki 3 millió dollárnyi digitális jüant

Kína, jüan, pénz
--FILE--A Chinese clerk counts RMB (renminbi) yuan banknotes at a branch of China Construction Bank (CCB) in HuaiAn city, east Chinas Jiangsu province, 5 February 2014. New lending by domestic banks contracted in April, the central bank said on Monday (12 May 2014), as the government tolerated weaker credit expansion despite the potential impact on economic growth. New yuan-denominated loans reached 774.7 billion yuan ($124.95 billion) last month, down 17.6billion yuan year-on-year, the Peoples Bank of China said in a statement. The figure was also a dramatic decrease from 1.05 trillion yuan in March. Total social financing fell to 1.55 trillion yuan in April from2.07 trillion yuan the month before, according to central bank statistics. Total social financing is the broadest measure of credit. It covers numerous funding types and sources, such as loans in renminbi and foreign currency, trust loans, the equity market, off-balance-sheet items, corporate bonds, insurance, micro-lending and industry funds.
Vágólapra másolva!
Újabb mérföldkőhöz érkezett a kínai digitális jüan. A JD.com ugyanis bejelentette, a cég az első olyan platform, amely elfogadja az új fizetőeszközt. Ezzel párhuzamosan a kínai állam ki is oszt 3 millió dollár értékű digitális pénzt.
Vágólapra másolva!

A JD.com online kiskereskedelmi óriás az első olyan nagy platform, amely elfogadja az új digitális jüant – jelentette be a vállalat. Mindez összekapcsolódik majd egy másik jelentős tesztelési projekttel. A Sanghajtól nyugatra fekvő Szucsou városában ugyanis megkezdik a virtuális pénz valós tesztelését – írja a CNBC.

Mindeközben összesen 20 millió jüan (kb. 3 millió dollár, azaz 900 millió forint) értékben osztanak ki lottón digitális jüant a lakosság körében

– közölte a JD Digits, a JD.com pénzügyi technológiai ága.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a nyertesek egy applikáción keresztül kapják meg a „pénztárcájukat", maximum 200 jüannal. Akik pedig kapnak a digitális jüanból, azok elkölthetik az összeget a vállalat online vásárlási platformján.

A JD.com lesz az első olyan nagy platform, amely élesben is elfogadja a digitális jüant Forrás: Imaginechina/Ji luzhe - Imaginechina/Ji Luzhe

Ez egyébként nem az első alkalom, amikor Kína jelentős kibocsátást hajt végre. Októberben összesen 10 millió jüan értékben osztottak ki digitális pénzt Sencsen lakosai között, ugyanilyen lottó segítségével.

A kínai digitális jüan sajátossága, hogy teljes egészében a központi bank irányítása alatt áll.

Vagyis jelentősen különbözik az olyan decentralizált eszközöktől, mint a bitcoin vagy a vállalatok által kibocsátott saját pénztől, mint a Facebook által jegyezett Libra.

A hivatalos digitális fizetőeszközök tehát lényegében megfelelnek a klasszikus nemzeti valutának, csak a formátum más.

Jóllehet Kína jelenleg élen jár a jegybanki digitális pénz fejlesztésében, a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) idén azt közölte, hogy a világ jegybankjainak 80 százaléka dolgozik digitális fizetőeszköz fejlesztésen.