Jelentős felívelést élvezhet manapság a réz árfolyama, köszönhetően a koronavírus elleni vakcináról érkező kedvező híreknek. Ezek ugyanis arra utalnak, hogy belátható időn belül véget érhet a járvány, vagyis megindulhat a világgazdaság tartós felívelése. Ha pedig így lesz, akkor könnyen lehet, hogy a réz még további szárnyalására lehet készülni.

Amennyiben a korábban várthoz képest hamarabb nyílik meg újra a világgazdaság a járvány végével, akkor a fontos ipari fémnek számító réz is komoly rali előtt állhat – derül ki a Mining.com elemzéséből.
A gazdasági hangulat igen jó indikátorának számító réz novemberben 12,24 százalékot drágult, amivel négy éve a legjobb hónapját zárta. A hét elején a réz fontonkénti árfolyama 3,50 dolláron mozgott, ami a legmagasabb szint volt 2013 óta.

Javuló hangulat

A réz drágulása elsősorban az ipari aktivitás felpattanásának köszönhető, mégpedig az Egyesült Államokban, Kínában, valamint az eurózónában egyaránt. Az USA-ban például az IHS feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe a legnagyobb havi ugrást hajtotta végre 2014 óta – az októberi 53,4 pontról 56,7 pontra. Az 50 pont fölötti érték azt jelenti, hogy az iparág szereplői növekedést várnak a szektorban.

Jelentős felfutás előtt állhat a rézForrás: Glencore

Mindeközben Kínában a Caixin feldolgozóipari beszerzési menedzserindex 54,9 pont volt novemberben, ahogy a kibocsátás és az új megrendelések szintje 10 éves csúcsra emelkedett.

A világgazdaság egészét követő JPMorgan Global Manufacturing PMI (szintén feldolgozóipari beszerzési menedzserindex) ezzel párhuzamosan 53,7 pontra erősödött az októberben mért 53,0 pontról. Ez nem csupán 33 havi csúcs volt, de a leggyorsabb növekedési ütem 2018 januárja óta.

Mindez tehát arra utal, hogy a globális ipari szereplők egyértelműen a gazdasági aktivitás felfutását vetítik előre, ami nem csupán a világgazdaság egészének, de a réznek is igen jó hír.

Izgalmas ciklusok

Ráadásul az sem elhanyagolható, hogy a réz igen fontos nyersanyag a megújuló energiaforrások iparágágban is. A világ egyik vezető rézkitermelőjének számító BHP például úgy számolt, hogy a globális rézkínálatnak a jelenlegi duplájára kellene nőnie a következő 30 évben, hogy kielégítse a megújulók iparágaiból származó keresletet. Ez szintén arra utal, hogy hosszú távon is stabil lehet a réz árfolyama.

A réz fontonkénti árfolyamának idei alakulásaForrás: Investing.com

Végül a nagy kérdés az, hogy ismét beindul-e egy kínai szuperciklus a réz piacán. 2004 és 2006 között ugyanis a réz árfolyama több mint 280 százalékot emelkedett, köszönhetően elsősorban az elképesztően erős kínai rézkeresletnek. Napjainkban azonban Kína rézimportja még ezt az időszakot is meghaladja. A világ második legnagyobb gazdasága idén júliusban rekord mennyiséget, 762.211 tonnát importált megmunkálatlan rézből. Összevetésképpen, ez majdnem négyszer annyi, mint a 2004 és 2007 közti időszak átlagos havi importja volt.

Új rekordok?

Mindezeket figyelembe véve nem meglepő, hogy a Goldman Sachs elemző szerint 2022 első felére a réz tonnánkénti árfolyama tesztelheti a 2011 februárjában elért, mindenkori rekordnak számító, 10.150 dolláros szintet. Hétfőn a tonnánkénti árfolyam 7616 dollár körül mozgott.

A rézbányák részvényárfolyamai is szárnyaltak idénForrás: Shutterstock

A fentiek alapján az sem meglepő, hogy a rézben utazó bányacégek részvényei is kilőttek az elmúlt hónapokban. A december 3-áig tartó hat hónap során a bányavállalatok papírjait tömörítő Solactive Global Copper Miners index több mint 66 százalékot erősödött. A mutatót olyan egyéni szereplők hajtották, mint a Capstone Mining (174,04 százalékos emelkedés), a Freeport-McMoran (140,68 százalékos emelkedés) vagy az Ivanhoe Mines (93,93 százalékos emelkedés).