Ennek a fémnek az ára árulkodik a világgazdasági várakozásokról

America Antofagasta Region Atacama Desert building machine BUILDING SITE Calama Chile Chuquicamata copper GENERAL VIEW high angle view metal MINE mining development ROCK South America STONE STONE QUARRY truck HORIZONTAL
Chile, Antofagasta region, Atacama Desert, Calama, Chuquicamata mine, a huge crater 5 km in length of the Chuquicamata mine the largest copper mine in the world
Vágólapra másolva!
Jelentős felívelést élvezhet manapság a réz árfolyama, köszönhetően a koronavírus elleni vakcináról érkező kedvező híreknek. Ezek ugyanis arra utalnak, hogy belátható időn belül véget érhet a járvány, vagyis megindulhat a világgazdaság tartós felívelése. Ha pedig így lesz, akkor könnyen lehet, hogy a réz még további szárnyalására lehet készülni.
Vágólapra másolva!

Amennyiben a korábban várthoz képest hamarabb nyílik meg újra a világgazdaság a járvány végével, akkor a fontos ipari fémnek számító réz is komoly rali előtt állhat – derül ki a Mining.com elemzéséből.

A gazdasági hangulat igen jó indikátorának számító réz novemberben 12,24 százalékot drágult, amivel négy éve a legjobb hónapját zárta.

A hét elején a réz fontonkénti árfolyama 3,50 dolláron mozgott, ami a legmagasabb szint volt 2013 óta.

Javuló hangulat

A réz drágulása elsősorban az ipari aktivitás felpattanásának köszönhető, mégpedig az Egyesült Államokban, Kínában, valamint az eurózónában egyaránt. Az USA-ban például az IHS feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe a legnagyobb havi ugrást hajtotta végre 2014 óta – az októberi 53,4 pontról 56,7 pontra. Az 50 pont fölötti érték azt jelenti, hogy az iparág szereplői növekedést várnak a szektorban.

Jelentős felfutás előtt állhat a réz Forrás: Glencore

Mindeközben Kínában a Caixin feldolgozóipari beszerzési menedzserindex 54,9 pont volt novemberben, ahogy a kibocsátás és az új megrendelések szintje 10 éves csúcsra emelkedett.

A világgazdaság egészét követő JPMorgan Global Manufacturing PMI (szintén feldolgozóipari beszerzési menedzserindex) ezzel párhuzamosan 53,7 pontra erősödött az októberben mért 53,0 pontról.

Ez nem csupán 33 havi csúcs volt, de a leggyorsabb növekedési ütem 2018 januárja óta.

Mindez tehát arra utal, hogy a globális ipari szereplők egyértelműen a gazdasági aktivitás felfutását vetítik előre, ami nem csupán a világgazdaság egészének, de a réznek is igen jó hír.

Izgalmas ciklusok

Ráadásul az sem elhanyagolható, hogy a réz igen fontos nyersanyag a megújuló energiaforrások iparágágban is. A világ egyik vezető rézkitermelőjének számító BHP például úgy számolt, hogy a globális rézkínálatnak a jelenlegi duplájára kellene nőnie a következő 30 évben, hogy kielégítse a megújulók iparágaiból származó keresletet. Ez szintén arra utal, hogy hosszú távon is stabil lehet a réz árfolyama.

A réz fontonkénti árfolyamának idei alakulása Forrás: Investing.com

Végül a nagy kérdés az, hogy ismét beindul-e egy kínai szuperciklus a réz piacán. 2004 és 2006 között ugyanis a réz árfolyama több mint 280 százalékot emelkedett, köszönhetően elsősorban az elképesztően erős kínai rézkeresletnek.

Napjainkban azonban Kína rézimportja még ezt az időszakot is meghaladja.

A világ második legnagyobb gazdasága idén júliusban rekord mennyiséget, 762.211 tonnát importált megmunkálatlan rézből. Összevetésképpen, ez majdnem négyszer annyi, mint a 2004 és 2007 közti időszak átlagos havi importja volt.

Új rekordok?

Mindezeket figyelembe véve nem meglepő, hogy a Goldman Sachs elemző szerint 2022 első felére a réz tonnánkénti árfolyama tesztelheti a 2011 februárjában elért, mindenkori rekordnak számító, 10.150 dolláros szintet. Hétfőn a tonnánkénti árfolyam 7616 dollár körül mozgott.

A rézbányák részvényárfolyamai is szárnyaltak idén Forrás: Shutterstock

A fentiek alapján az sem meglepő, hogy a rézben utazó bányacégek részvényei is kilőttek az elmúlt hónapokban.

A december 3-áig tartó hat hónap során a bányavállalatok papírjait tömörítő Solactive Global Copper Miners index több mint 66 százalékot erősödött.

A mutatót olyan egyéni szereplők hajtották, mint a Capstone Mining (174,04 százalékos emelkedés), a Freeport-McMoran (140,68 százalékos emelkedés) vagy az Ivanhoe Mines (93,93 százalékos emelkedés).