A brexit várhatóan nem fogja megrázni Magyarországot

politics Horizontal A digital Brexit countdown clock shows 00:00 as the time reaches 11 o'clock, as it is projected onto the front of 10 Downing Street, the official residence of Britain's Prime Minister, in central London on January 31, 2020, as Britain
Az utolsó pillanat az EU-ban
Vágólapra másolva!
Ha megállapodással lép ki az Egyesült Királyság az Európai Unióból, akkor a brexitnek várhatóan csak kis mértékben lesz negatív gazdasági hatása Magyarországra. Paul Fox budapesti brit nagykövet a Világgazdaságnak azt mondta, számos együttműködés várható a jövőben a két ország között.
Vágólapra másolva!

Számos együttműködés várható Magyarország és az Egyesült Királyság között a jövőben is, az energia- és az autóipari területek mellett a dekarbonizációban - mondta a Világgazdaság kérdésére Paul Fox budapesti brit nagykövet. A mesterséges intelligencia és a környezetbarát mobilitás kutatásaiban is elképzelhető az együttműködés a brexit után - tette hozzá.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője hangsúlyozta: a 2016-ban készített kutatások szerint a britek távozása 0,2-0,3 százalékponttal mérsékelheti a magyar bruttó hazai termék (GDP) növekedését a tényleges kilépés utáni évben, ha megállapodással távoznak az Európai Unióból. Magyarország a régióban jellemzőnél aránylag szorosabb kapcsolatokat ápol az Egyesült Királysággal, így ránk valamivel nagyobb hatása lehet a Brexitnek, mint a térség más országaira. A koronavírus-válság miatt

a brit kilépés gazdasági hatása azonban szinte a hibahatáron mozoghat,

elképzelhető, hogy mindössze 0,1 százalékponttal mérsékeli a GDP-növekedést.

Forrás: AFP/Tolga Akmen

Török Zoltán rámutatott: makrogazdasági szempontból szinte elhanyagolható a brexit hatása, de az érintett vállalatoknak jókora problémákat okozhat. A kelet-közép-európai régióban

Magyarország a harmadik legnagyobb exportpartnere az Egyesült Királyságnak,

az áru és a szolgáltatások kereskedelme 5,7 milliárd angol fontra (mai árfolyamon 2246 milliárd forint) rúgott az elmúlt négy negyedévben - magyarázta Paul Fox. A legfontosabb kereskedelmi partnerek a telekommunikációs eszközök, az elektromos gépek, a gyógyszeripar és a feldolgozóipari termékek piacán tevékenykednek. Az Egyesült Királyság a hatodik legnagyobb befektető Magyarországon, az onnan érkező működőtőkebefektetés 2018-ban elérte az egymilliárd fontot (mai árfolyamon 397 milliárd forint).

A magyarországi

turizmus második legfontosabb forrása az Egyesült Királyság,

tavaly 417 ezren látogattak hazánkba a szigetországból - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Ezeknek a turistáknak a túlnyomó többsége idén elmaradhat, így a szolgáltatásexport többlete is számottevően csökkenhet, a válság elsősorban a fővárost érinti. A Magyar Turisztikai Ügynökség a lappal közölte: a brit turisták első számú városnéző kirándulási célpontja Budapest, a Magyarországra látogatók 93 százaléka a fővárosban töltötte az idejét.

Duncan Roberts, a British Airways turisztikai ügynökségének kereskedelmi igazgatója szerint a járvány levonulásával ismét népszerű célpont lehet Budapest. Az igazgató várakozása szerint jövőre a Budapestre látogató brit turisták vendégéjszakáinak száma elérheti a 2019-es évi 60-70 százalékát, ha a határok nyitva lesznek, és a járványhelyzet is kedvezően alakul.