A bűnszervezetek már hamisítják a koronavírus-vakcinákat

vakcina fejlesztés, vakcina kutatás
Scientist in medical research facility researching for Covid-19 vaccine.
Vágólapra másolva!
Felpörögtek a rendőrségi és titkosszolgálati műveletek a koronavírus-járványra fizikálisan és virtuálisan rátelepedő szervezett bűnözők elleni harcban. Életveszélyesek lehetnek a szervezett bűnözés által hamisított Covid-19 elleni vakcinák, és a kibertérben egyre több a gátlástalan csaló, számolt be róla a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Az Interpol (Nemzetközi Bűnügyi Rendőrség Szervezete) globális riasztást tett közzé a napokban a bűnüldöző szervek számára 194 tagországában, figyelmeztetve arra, hogy készüljenek fel a Covid-19 oltásokat célzó maffiákra, mind fizikailag, mind az interneten.

A szervezett bűnözők érdeklődését felkeltette az óriási bevételi lehetőség, amit a pandémia kapcsán a védőoltások jelentenek.

Többmilliárd védőoltásról van ugyanis szó, így a vakcinák a szervezett bűnözés elsődleges célpontjai.

"Amíg a kormányok oltások bevezetésére készülnek, a bűnszervezetek azt tervezik, hogy beszivárognak, vagy megszakítják az ellátási láncokat" - mondta erről Jürgen Stock, az Interpol főtitkára.

Az Interpol magas szintű riasztása a COVID-19 és az influenza elleni oltóanyagok hamisításával, lopásával és illegális reklámozásával kapcsolatos lehetséges bűncselekményekre irányítja a figyelmet,

mivel a világjárvány korábban soha nem látott, gátlástalan bűnözői fellépést váltott ki.

A maffiák már arra is vetemednek, hogy hamis vakcinákat hirdetnek, értékesítenek, sőt, adnak be.

Mivel számos hivatalosan fejlesztett COVID-19-vakcina közelebb kerül az engedélyhez és a globális terjesztéshez, immár elengedhetetlen a nemzeti hatóságok és titkosszolgálatok számára az ellátási lánc biztonságának megőrzése, és a hamis termékeket árusító tiltott weboldalak azonosítása.

Illusztráció Forrás: AFP/Monty Rakusen

A bűnüldöző szervek és az egészségügyi szabályozó testületek közötti koordináció is elengedhetetlen az egyének biztonságának és a közösségek jólétének védelme érdekében – hangsúlyozza az Interpol. A bűnözői hálózatok hamis weboldalakon és hamis gyógymódokon keresztül megcélozzák a gyanútlanokat, a hamis gyógymódok (vakcinák) pedig jelentős kockázatot jelenthetnek az emberek egészségére, akár az életükre is.

– figyelmeztet Jürgen Stock főtitkár.

A potenciálisan életveszélyes termékek megrendelésének veszélyein túl az Interpol számítástechnikai bűnözéssel foglalkozó egységének elemzése feltárta, hogy a tiltott gyógyszerek és orvostechnikai eszközök értékesítésével gyanúsított online gyógyszertárakhoz kapcsolódó 3000 webhely közül mintegy 1700 tartalmazott számítógépes fenyegetést, legfőképpen adathalászatot és spameket.

Itthon a kíbervédelemben a titkosszolgálat egyik egysége, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kíbervédelmi Intézete (NKI) jár élen a rendőrség speciális egysége, a Nemzeti Nyomozó Iroda Kíberbűnözés elleni Főosztálya mellett.

A Magyar Nemzet úgy tudja, az egységek kiemelt figyelmet szentelnek a járványra rátelepült bűnözők tevékenységére, így az Interpol magas szintű riasztásában foglaltakra is. Az NKI folyamatos, nyilvános kommunikációt folytatva, sorra figyelmezteti az állampolgárokat a hamis gyógymódok, oltások, illetve kétes eredetű gyógyszerek veszélyeire, valamint a kíbertérben eluralkodó bűnözői dömpingre.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Ez utóbbihoz tartozik, hogy az NKI advent másnapján közzétett egy figyelemfelhívást. Ez arról szól, hogy az ünnepek és a járvány miatt nagyságrendekkel megnő a virtuális ajándékok és köszöntések száma, a szervezett bűnözők azonban káros vírusokkal árasztották el a kíberteret. A vírusok pedig gyakran üdvözlő kártyákhoz, virtuális ajándékokhoz kapcsolódva lopják el a felhasználók személyes információit, köztük a bankkártyaadatokat is.

Ezért arra figyelmeztetnek:

soha ne töltsünk le ellenőrizetlen forrásból sem üdvözlő kártyát, sem virtuális ajándékot.

Az Interpol Digitális higiénia kampányához csatlakozott magyar rendőrség pedig legutóbb a gyermekek védelme érdekében tanácsolta azt a szülőknek, beszélgessenek el a gyermekükkel a közösségi média megfelelő használatáról.