Megnyílik az első, csak elektromos töltőállomás Nagy-Britanniában

Megnyitott az első elektromos töltőállomás Nagy-Britanniában, Gridserve, Braintree, Essex, 2020,
Vágólapra másolva!
A Gridserve vállalat megnyitotta az első, kizárólag elektromosságot használó töltőállomását Nagy-Britanniában. Ez hatalmas mérföldkő az ország számára, hiszen ezzel megújuló energiaforrást kínálnak a fosszilis üzemanyagok helyett. A cég azt tervezi, hogy a következő öt évben száz különböző helyszínen nyit ilyen állomást.
Vágólapra másolva!

A vállalat szóvivői szerint 20 perc alatt 322 kilométerre elegendő töltöttséget biztosít a helyszínen található 36 töltőállomás mindegyike. Hozzátette, hogy a világon eddig ez a legolcsóbb, ultranagy teljesítményű töltőállomás, ahol már nagyjából 10 fontért (4 ezer forintért) fel lehet tölteni az elekromos járművet.

Illusztráció Forrás: Gridserve

Az állomás napenergiával működik, valamit üzembel hozzá kapcsolódóan egy 6 megawattórás akkumulátor, ami segíti az áramellátást csúcsidőben. Mindemellett, esténként amikor kevés a fény és napelemek nem termelnek elektromosságot, akkor az akkumulátor

több mint 38 ezer kilométerre elegendő energiát tud tárolni, ezzel biztosítva a folyamatos ellátást.

Globálisan nem Nagy-Britannia az első ország, ahol van kizárólag elektromosságot használó töltőállomás. Előző évben az Egyedült Államokban, egy marylandi benzinkút lecserélte az összes tradicionális kútját elektromos állomásokra.

Illusztráció Forrás: Gridserve

Boris Johnson brit miniszterelnök nemrég bejelentette a londoni kormány tervét, ami alapján 2030-tól betiltják az új, belső égésű motorral rendelkező autók értékesítését.

Ez része annak a klímavédelmi tervnek, melynek keretében az ország 2050-re nullára csökkentené az üvegházhatású gázok kibocsátását. Bizonyos hibrid járművek kivételt képeznek a szabályzás alól, azokat 2030-ig lehet eladni.

Egy becslés szerint, 2030-ra az elektromos autók száma Nagy-Britanniában elérheti a 10 milliót és egy évtizeddel később már a 36 milliót is. Mindennek komoly pozitív gazdasági hozadéka van, hiszen az átállás egy felmérés szerint 30 ezer új munkahelyet teremtene és 4,2 milliárd fonttal járulna hozzá a szigetország gazdasághoz.