Az európai technológiai startupok várhatóan 41 milliárd dolláros tőkebeáramlással zárhatják majd a 2020-as évet, ami mindenkori csúcsnak számítana. Ez pedig arra utal, hogy egyre népszerűbbek az európai techcégek, még egy olyan nehéz gazdasági időszakban is, amelyet a koronavírus-járvány idén teremtett.

Mindenkori rekordot dönthetnek 2020-ban az európai technológiai startupok, ha teljesül a londoni Atomico kockázati tőkebefektető cég jóslata, és 41 milliárd dollárnyi tőkét vonnak be a kontinens techcégei – írja a CNBC.

A jelentős idei növekedést olyan nagy finanszírozási körök fűtötték, melyek legalább 100 millió dolláros tőkeemelést hoztak. Az idei 41 milliárdos tőkebevonás alig haladná meg a 2019-ben mért 40,6 milliárdot, azonban az elmúlt évek jelentős növekedési trendjét mutatja, hogy a tavaly bevont tőkemennyiség 52 százalékkal haladta meg a 2018-as szintet.

A nehézségek ellenére is dőlt a tőke az európai startupokbaForrás: AFP/Arne Dedert

A jelentés kiemelte, hogy az idei második negyedévben érezhető lassulás mutatkozott, azonban azt követően gyors felpattanás jött. Egyedül szeptemberben például 5 milliárd dollárnyi tőke áramlott az európai startupokba, ami szintén új rekord volt.

Az is jól látszik, hogy az amerikai befektetők tartósan érdeklődnek az európai vállalatok iránt. Idén a finanszírozási körök 19 százalékában volt legalább egy amerikai szereplő – ami növekedés a tavalyi 16 százalékos arányhoz lépest.

Jóllehet az európai technológiai cégek sokáig le voltak maradva az amerikai és kínai versenytársaik mögött, az elmúlt években igen gyors változás ment végbe, és az európai vállalatok jelentős felfutást produkáltak.

A kontinens techcégekeinek körében a fizetési megoldásokban utazó Ayden és a Spotify zenestreaming szoláltató piaci értéke először lépte át az 50 milliárd dolláros álomhatárt. Eközben Európa két olyan új szereplővel bővült, mely cégek értékeltsége elérte a legalább 10 milliárd dollárt. Az egyik a UiPath szoftvercég volt, míg a másik a pénzügyi technológiával foglalkozó Klarna.

Már nemzetközileg is egyre erősebbek az európai technológiai vállalatokForrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Mohammed Elshamy

Az idei év azért is különleges volt, mert a járvány következtében a technológiai szektor egyes területei nagyon különbözően teljesítettek. A digitális egészségügyben utazó vállalatok például rekord mértékű, 3,2 milliárd dolláros beáramlást könyvelhettek el szeptemberig, míg az online utazási cégek például igen erősen megszenvedték ezt az időszakot.

A jelentés az egyes cégek közül külön kiemelte a virtuális eseményekhez platformot fejlesztő Hopint, amely az alapítását követő 17 hónapon belül elérte a 2,1 milliárd dolláros értéket – ami rendkívül gyors növekedésnek számít.

Az európai startupok idén óvatosak voltak a tőzsdére lépésselForrás: Image Source/Image Source/HERBERT SPICHTINGER/Herbert Spichtinger

A fentiekkel párhuzamosan az látszik, hogy az európai startupok idén nem rohantak a tőzsdére, vagyis relatíve alacsony volt a kezdeti nyilvános részvény-kibocsátási (IPO) aktivitás. Európában október végéig 36 technológiai cég hajtott végre IPO-t, melyek közül mindössze három cég piaci értéke haladta meg az 1 milliárd dollárt. Az idei aktivitás jócskán elmaradt például a 2017-es szinttől, amikor 50 cég hajtott végre IPO-t a kontinensen. A jelentés ezzel együtt is úgy számol, hogy 2021-ben már felpattanhat az európai IPO-aktivitás.