Ezeket a szakterületeket biztosan ellenőrzi a munkaügyi hatóság jövőre

építés, cement, növekedés, építőipar
Vágólapra másolva!
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közzétette a 2021. évi országos hatósági ellenőrzési tervet. E szerint azok a vállalkozások számíthatnak majd jobban a munkaügyi ellenőrzésekre a jövő évben, amelyek az építőiparban, a személy- és vagyonvédelem területén, továbbá a takarítási ágazatban foglalkoztatnak munkavállalókat.
Vágólapra másolva!

A munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzéseket a jövő évben is fővárosi és megyei kormányhivatalok folytatják le.

Az ellenőrzések fő célja annak elősegítése, hogy a munkahelyeken az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörülmények valósuljanak meg, továbbá, hogy a munkavállalók alapvető jogai érvényesüljenek,

rendelkezzenek rendezett jogviszonnyal, csökkenjen a jogkövető vállalkozások versenyhátránya, és ez segítse a munkahelyek megtartását, illetve az új, legális (adózó) munkahelyek létesítését.

Munkavédelmi ellenőrzések

A 2021-es ellenőrzések egyik fő célkeresztjében az építőipari kivitelezési tevékenységek célvizsgálata áll a jövő év második és harmadik negyedévében. Ezek célja az építőipari kivitelezési tevékenység biztonságának javítása és az építőipari ágazatban bekövetkezett munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések számának csökkentése.

A célzott ellenőrzést azzal indokolja az ITM, hogy az ellenőrzési terv kiadását megelőző időszakban - tehát az idei év első félévében -, a szabálytalan munkavégzés miatt bekövetkezett súlyos munkabalesetek aránya az építőipari ágazatban volt a legmagasabb (21 súlyos és 14 halálos kimenetelű eset történt).

Munkavédelmi szempontból az építőipari, munkaügyi szempontból pedig a személy- és vagyonvédelmi, illetve takarítási területen tevékenykedő cégek számíthatnak elsősorban hatósági ellenőrzésekre 2021-ben Forrás: DDC

A célvizsgálat az építési munkák során előforduló baleseti kockázatok (pl. leesés, áramütés, betemetés, összeomlás) és a tevékenységből valamint a munkakörnyezetből származó egészségkárosító kockázatok (pl. nehéz fizikai munkavégzésből adódó megterhelés, határérték feletti por-, zaj- és rezgésexpozíció, a szabadtéri klímakörnyezet kedvezőtlen hatásai) csökkentését segíti elő. Vizsgálat alá vonják a magasépítési, mélyépítési, építőmesteri, szakipari munkavégzést, valamint az útépítést is.

Munkaügyi ellenőrzések

A 2021. április-július során végrehajtandó, építőipari ágazatban működő munkáltatók ellenőrzése mellett 2021. szeptember-októberében

a személy- és vagyonvédelmi tevékenységet, valamint a takarítási tevékenységet végző munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatát is vizsgálni fogják.

A hatósági ellenőrzés kiterjed többek között a munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatára, a munkavállalók jogait sértő munkaügyi szabálytalanságokra is.

A 2021. évi munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzésre vonatkozó teljes országos hatósági ellenőrzési terv innen tölthető le.