Két évig áfamentesek lesznek a koronavírus-vakcinák az EU-ban

koronavírus, COVID-19, vakcina, injekció, illusztráció
Themed picture, symbolic photo: Corona vaccine. Disposable syringe with vaccine for injection with a cannula. with high pressure is being researched worldwide on the development of a vaccine versus the coronavirus | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Annak érdekében, hogy megfizethető oltóanyagok és teszteszközök álljanak rendelkezésre a koronavírus-járvány leküzdéséhez, a tagállamok a vakcinák és tesztkészletek ideiglenes áfa-mentességéről állapodtak meg – közölte az Európai Unió Tanácsa.
Vágólapra másolva!

A Világgazdaság cikke ezzel kapcsolatban kiemeli, hogy a hozzáadottérték-adóra (ÁFA) vonatkozó közös uniós rendszeréről szóló irányelv módosításai lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy a várakozások szerint hamarosan elérhetővé váló

oltóanyagokat és tesztkészleteket, valamint a járvány megelőzéséhez, és a fertőzöttek és a betegek kezeléséhez szorosan kapcsolódó szolgáltatásokat ideiglenesen mentesítsék az áfa alól.

Az ideiglenes áfamentességre vonatkozó intézkedést 2022. december 31-ig lehet alkalmazni
– tették hozzá.

Illusztráció Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Frankhoermann/Sven Simon

Az említett termékekre és szolgáltatásokra vonatkozó intézkedések csak az Európai Bizottság vagy a tagállamok által engedélyezett koronavírus-elleni vakcinákra, valamint a hatályos uniós jogszabályoknak megfelelő vírusteszt-készletekre vonatkoznak.