Története legkülönösebb üzletét kötötte meg az autós fuvarmegosztó

önvezető autó
SAN FRANCISCO, CA - MARCH 28: An Uber self-driving car drives down 5th Street on March 28, 2017 in San Francisco, California. Cars in Uber's self-driving cars are back on the roads after the program was temporarily halted following a crash in Tempe, Arizona on Friday. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Eladja az önvezető autókat fejlesztő ágát az Uber, és a vállalat inkább a profittermelésre fókuszál. Az üzlet azonban igen különös, mivel az eladás mellett az Uber komoly összeget fektet be épp abba a cégbe, amely megveszi tőle az üzletágát.
Vágólapra másolva!

Igen különös üzletre készül az Uber. A vállalat bejelentette, hogy eladja az önvezető autókat fejlesztő üzletágát az Amazon által támogatott Aurora Technologies nevű startupnak. Mindeközben viszont az Uber 400 millió dollárt fektet be az Aurorába, amivel 26 százalékos részesedést szerez a cégben. Ráadásul az Uber vezérigazgatója, Dara Khosrowshahi helyet kap az Aurora igazgatótanácsában is – írja a BBC.

Az Aurora egyébként 2017-ben jött létre, és elsődleges missziója, hogy felgyorsítsa az önvezető autók fejlesztését.

A jelenlegi üzlet tehát azt jelenti, hogy bár az Uber hivatalosan kiszáll az önvezető autók területéről, az Aurorával való szoros együttműködés révén továbbra is érdekelt marad a területen.

Innen nézve nem meglepő, hogy Khosrowshahi hangsúlyozta, az önvezető autók jelenleg az egyik legizgalmasabb technológiai fejlesztési területet jelentik.

Érdekes stratégiával próbál nyereséget termelni az Uber Forrás: AFP/Getty Images/Scott Olson

Elsőre tehát különösnek tűnik, hogy miért is adja el az Uber az Advanced Technologies Group névre hallgató ágát, azonban a válasz igen egyszerű. A vállalatnak nyereséget kell termelnie, és az önvezető autók fejlesztése egyelőre nem képes profitot teremteni. Az is probléma, hogy az elmúlt években az Uber számos jogi akadályba ütközött, ami szintén megnehezítette a vállalat helyzetét.

Amikor pedig Khosrowshahi 2017-ben átvette a cég irányítását Travis Kalanicktól, úgy döntött, nagyobb hangsúlyt fektet a vállalat személyszállító és élelmiszer-házhozszállító üzletágára a nyereség érdekében.

A vállalat a harmadik negyedévben 18 százalékos forgalomcsökkenés mellett 1,1 milliárd dollár veszteséget szenvedett el.

A mostani üzlet keretében egyébként az Aurora 4 milliárd dollárért szerzi meg az Uber üzletágát, ami igen kedvezményes ár, tekintve, hogy tavaly még 7,5 milliárd dollár volt az Advanced Technologies Group becsült értéke. A várakozások szerint az üzletet 2021 első negyedévében zárhatják le.