A repülő taxikat fejlesztő üzletágától is megválik az Uber, miután a héten kiderült, a vállalat eladja az önvezető autókkal foglalkozó ágát. Mindkét üzlet sajátossága azonban, hogy az eladás sokkal inkább egy partnerség kialakítását jelenti a vásárlóval. Vagyis az Uber egyik területről sem tűnik el teljesen, viszont így nagyobb figyelmet fordíthat a profitszerzésre.

A héten már a második nagy bejelentést tette az Uber. A vállalat ugyanis közölte, eladja a repülő taxikat fejlesztő ágazatát a Joby Aviation nevű kaliforniai cégnek, amely elektromos repülőket fejleszt – írja a BBC.

A Joby és az Uber üzlete azonban egy sajátos partneri viszont lesz, és nem egyszerű adásvétel. Az Uber vezetője, Dara Khosrowshahi maga is hangsúlyozta, hogy a megállapodás egyik célja, hogy elmélyítse a szövetséget a két társaság között.

Az üzlet fontos része ugyanis, hogy az Uber 75 millió dollárt fektet be a Jobyba, miközben eladja az Elevate nevű ágazatát. A Joby és az Elevate között egyébként eddig is partneri viszony volt, tehát a szövetség nem új.

A héten már a második üzletet jelentette be az UberForrás: AFP/NurPhoto/Jaap Arriens

A mostani bejelentés így sokban hasonlít a hétfőire, amikor is az Uber közölte, továbbadja az önvezető autókat fejlesztő üzletágát. Az a megállapodás szintén azzal jár, hogy az Uber közben fontos befektetője lesz a vásárló startupnak, következésképpen a fuvarmegosztó cég nem száll ki teljesen a fejlesztésből.

A héten született két megállapodás célja azonban egyértelmű: a vállalat mindenképpen profitot kíván termelni, és ehhez rá kell kapcsolnia. A menedzsment ugyanis azt ígérte a befektetőknek, hogy 2021 végére már stabilan nyereséges lesz, amihez még elég sokat kell dolgoznia a vállalatnak.