Fontos dolgot jelentettek be az ágazati bértámogatásról

Soltvadkert, 2019. március 8. Dolgozó a Material-Plastik Kft. második gyártócsarnokában az átadási ünnepség napján Soltvadkerten 2019. március 8-án. Az 1989-ben alapított műanyagipari vállalkozás 6 ezer négyzetméteres új üzemcsarnokának 3,1 milliárd forintos költségéhez a magyar állam 1,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott. MTI/Bús Csaba
Vágólapra másolva!
A járványhelyzetben meghosszabbítja a kormány a munkahelyek megtartását szolgáló programot, így decemberre és a januárra is jár az ágazati bértámogatás a munkáltatóknak - jelentette ki Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára. Elmondta: bővül az érintettek köre is, az utazásszervezők és -közvetítők, a szálláshely szolgáltatás tevékenységet végzők is pályázhatnak.
Vágólapra másolva!

Az ITM közleménye szerint az eddigi igényekben érintett munkavállalók esetében nincs szükség új kérelem kitöltésére. Ha a munkáltató nem kéri tovább a támogatást, ezt december 31-ig jelezheti.

Az újonnan pályázók csütörtöktől november, december és január hónapra igényelhetik a bértámogatást.

Az új kérelmek és a meghosszabbított támogatások esetében a munkáltatóknak egy hónap továbbfoglalkoztatást is szükséges vállalniuk.

A cél továbbra is az, hogy az ágazati bértámogatás minél több munkahely megőrzését segítse a veszélyhelyzet idején - szögezte le az ITM.

Az igényelhető maximális összeg a minimálbér másfélszerese, személyenként havi bruttó 241.500 forint.

A munkáltatónak emellett járulékokat sem kell fizetnie a munkabérek után, így teljes bérköltségének több mint a felét is megkaphatja kompenzációként, ha nem bocsátja el a munkavállalóját, és munkabérét kifizeti.

Illusztráció Forrás: MTI/Bús Csaba

A juttatást havi bruttó 483 ezer forintos fizetésig maradéktalanul, e felett pedig a minimálbér összegének másfélszereséig lehet érvényesíteni, akár a részmunkaidőben foglalkoztatottak után is. A támogatás így érdemben segíti a járványhelyzet miatt bevételkiesést elszenvedő vállalkozásokat munkavállalóik megtartásában.

Mostanáig több mint 4500 munkáltató nyújtott be kérelmet közel 35 ezer munkavállaló esetében, mintegy 3,3 milliárd forint összegben

- közölte a minisztérium.

A részletes dokumentáció a munka.hu honlapon található meg. A kérelmeket 2021. február 8-ig lehet benyújtani.