Az idei év végén igen különös helyzet állhat elő az elektromos autókat gyártó cégek körében. A vállalatok részvényei iránt ugyanis nagyobb lehet kereslet, mint az autóik iránt.

Újabb elektromos autókat gyártó cég készül jelentős üzletre, ahogy a kínai Nio csütörtökön bejelentette, legalább 60 millió darab részvényt tervez eladni az amerikai piacon. A Nio részvénye a bejelentést követően 4 százalékot esett a zárás utáni kereskedés során – írja a MarketWatch.

A Nio bejelentése azonban nem újdonság, ugyanis a közelmúltban három másik elektromos autókat gyártó cég is hasonló tervről számolt be. A Tesla kedden közölte, hogy 5 milliárd dollár értékben ad el részvényt, majd az üzletet durván 24 óra alatt végre is hajtotta. Az elmúlt három hónap során ez volt a Tesla második 5 milliárdos részvényeladása, idén pedig a harmadik ilyen üzlete volt Elon Musk sztárcégének.

Rendkívül népszerűek az elektromosautó-gyártók részvényeiForrás: AFP/2018 Getty Images/Spencer Platt

A Tesla mellett azonban két kínai rivális is lépett. A XPeng bejelentette, 40 millió darab új részvényt dob piacra, majd szerdán a Li Auto is 47 millió darab új papír eladásáról döntött.

Noha az összes vállalat papírja süllyedt némileg a bejelentéseket követően, mindez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne volna hatalmas a kereslet a részvényeik iránt. Az elektromos autókat gyártó cégek ugyanis idén óriási szárnyalmásban vannak.

A Tesla papírja idén eddig durván 650 százalékot erősödött, míg a Nio ennél is látványosabb, több mint 1000 százalékos pluszban van. A XPeng eközben 111 százalékot, a Li Auto pedig több mint 97 százalékot menetelt eddig 2020-ban. Összevetésképpen, az amerikai S&P 500 részvényindex idén eddig 13 százalékos növekedést produkált – a Tesla egyébként ebben a hónapban kerülhet be az S&P 500 indexbe.