Az elektromos autók terjedő népszerűsége a nyersanyagpiacra is hatással van. Létezik egy index, amely kifejezetten azt méri, hogyan változik az új elektromos autókban használt fémek piaci értéke. Ez a mutató pedig idén rekord évet zárhat.

Az elektromos autók nem csupán az autóiparra, de a fémek piacára is jelentős hatással vannak. Az akkumulátorokhoz ugyanis több kritikusan fontos fémet is felhasználnak a vállalatok. Ahogy pedig egyre nő a fémek iránti kereslet, úgy emelkedik a nyersanyagok piaci értéke is.

Nem meglepő tehát, hogy a Mining.com saját, úgynevezett EV Metal Indexe idén új rekordot dönthet. Ez a mutató arra szolgál, hogy kövesse az új elektromos autókban (beleértve a hibrideket is) használt fémek értékét. Noha a mutató némileg visszacsúszott a szeptemberben elért magasságához képest, októberben így is a harmadik legerősebb hónapot zárta a mérések kezdete óta. Ráadásul esélyes, hogy az év egésze is új rekordot hoz majd.

Komoly nyersanyagigényük van az akkumulátoroknakForrás: RIA Novosti/Alexandr Kryazhev

Az index októberi teljesítménye nem csupán az elektromos autók iránti növekvő keresletnek volt betudható, hanem az elektromos modellek relatív felülteljesítésének is a piacon. Októberben egyébként 71 százalékos növekedést produkáltak az elektrmosautó-eladások a megelőző év azonos időszakához képest.

Ezzel pedig a teljes akkumulátor-kapacitás 122 százalékkal bővült éves alapon, elérve a 14 000 megawattórát – derült ki az Adams Intelligence kutatásából, amely 90 országban vizsgálta a szektort.

A tendenciát jól mutatja, hogy miközben októberben némileg csökkent az új elektromos autókba telepített fémek mennyisége a szeptemberi csúcshoz képest, a tavalyi év azonos hónapjának mértékét így is sikerült megduplázni.

Az új akkumulátor-kapacitások telepítése terén a Tesla járt az élen, minden 5 megawattórából 1-et Elon Musk cége jegyzett a hónapban. Ezzel párhuzamosan a Tesla élen járt a szektorban olyan fémek felhasználásával is, mint a lítium, a nikkel vagy a grafit. A kobalt felhasználásának volumenében azonban a Volkswagen lenyomta az amerikai versenytársát.

A Tesla élen járt egyes fémek felhasználásábanForrás: AFP/Imaginechina/Dycj

Az elektromos autók teljesítménye azonban nem tudta ellensúlyozni a nyersanyagok csökkenő felhasználásának hatását, aminek következtében az EV Metal Index a hónapban 10,5 százalékkal süllyedt.

Mindazonáltal a mutató még így is igen jó teljesítményt tudhat maga mögött 2020-ban. Összességében ugyanis több mint 80 százalékot erősödött ebben az évben, elérve az 1,8 milliárd dolláros értéket. Ezzel pedig idén meg is döntheti a tavaly beállított éves csúcsát, köszönhetően elsősorban az elektromos autók növekvő európai eladásainak, illetve a szektor tartós kínai bővülésének.