Egymillió képeslapot küldünk egymásnak idén karácsonyra

Composition candles branches cones Retro Styled Wax Holiday Celebration Abstract Candlestick Holder Christmas Ornament Spruce Tree Fir Tree Coniferous Tree Greeting Card Santa Claus Backgrounds Humor Yellow Brown Wood - Material Pattern Composition Branch
Composition candles branches cones
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány miatt nehezebben találkoznak a családok idén karácsonykor. Kérdés, hogy az online világ alternatívái mellett, hogyan teljesítenek a hagyományos postai képeslapok idén?
Vágólapra másolva!

Az Európai Unióban 2019-ben 59,5 millió képeslapot gyártottak, ez a szám nagyjából 2017 óta stabil, de azt megelőzően jelentősen esett, 2009-ben még több mint 100 millió darab készült az EU-ban - derül ki az Eurostat statisztikáiból.

A hazai képeslap-forgalom csökkenését a Magyar Posta is megerősítette a Növekedés.hu érdeklődésére. Mint írták, a képeslapküldés az információcsere és az üzenetküldés kedvelt módja volt, napjainkban azonban már kevésbé népszerű.

Évente átlagosan 10 százalékkal csökkent a postákon eladott képeslapok darabszáma.

A Magyar Posta az elmúlt években mintegy 1,2 -1,4 millió darab képeslapot értékesített, az idei évben ez várhatóan 1 millió darab körül várható.

A koronavírus miatt az idén még kevesebb hagyományos postai képeslapot küldünk karácsonyra Forrás: Shutterstock/Ink Drop

A cég szerint a megszokottnál nagyobb mértékű csökkenés az idei, járvánnyal sújtott rendkívüli évnek köszönhető.

A képeslapküldés Magyarországon az 1870-es évektől kezdve terjedt el, de a szárba szökkenése 1896-ra tehető, amikor megjelent a millenniumi sorozat. A képeslapokon eleinte többségében inkább hazai nevezetességeket, tájképeket ábrázoltak. 1899-ben például Budapestről már 1800 féle, egyéb vidéki településekről 2500 féle képeslap volt forgalomban.

A Magyar Posta üzemeltet egy képeslapküldő alkalmazást is, a SENDER-t.

Az Android és iOS operációs rendszereken működő applikáció használatával a feladó személyes képeslapot tud készíteni a telefonjával készített fotókból, melyet a posta a nyomdai előállítást követően kézbesít.